Iako su studenti stipendisti spriječeni pandemijom koronavirusa da održe mjesečne sastanke u prostorijama Fondacije Hastor, taj nedostatak je uspješno nadoknađen online sastankom koji je održan 18. juna 2021. godine. Iako je sastanak održan online, neizostavna je toplina i povezanost koju su studenti stipendisti i direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin osjetili kroz ovo dvosatno druženje.

S osmijehom i dobrim raspoloženjem direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin je započeo sastanak sa studentima stipendistima tako što je s njima razgovao o ciljevima i vrijednostima koji krase Fondaciju od njenog osnivanja. Direktor je naveo koliko je važno da studenti stipendisti budu uzorni primjeri mlađim stipendistima koji će krenuti njihovim stopama. Pored toga što su stipendisti Fondacije Hastor uzori mlađim stipendistima, oni trebaju biti uzor cijelom bosanskohercegovačkom društvu jer kroz svoje volontiranje stipendisti doprinose boljoj Bosni i Hercegovini.

Direktor Fondacije je još naglasio da se nada da će studenti stipendisti u nekom od narednih mjeseci ponovo početi sa sastancima u prostorijama Fondacije Hastor, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

Naša stipendistica Almina Šabanović i bivša stipendistica Maida Husnić su za stipendiste pripremile jednu vrlo značajnu radionicu pod nazivom „Kultura govora – osnove pravilnog izražavanja“. Radionica je obuhvatila širok pojam pismenosti, pravilno čitanje i pisanje, poštovanje pravopisnih pravila, načine pravilnog izražavanja i mnoge druge korisne savjete koje su predavačice objasnile kroz mnogobrojne zanimljive primjere. Iako možda mislimo da je naša pismenost na zavidnom nivou, nekada se možemo naći u dilemi kako je nešto ispravno napisati i reći. Upravo kroz ovu radionicu Almina i Maida su pokazale koliko je važno poznavati gramatiku maternjeg jezika i koliko nam je to značajno u svakodnevnom životu. S obzirom na to da je radionica interaktivnog karaktera, veliki broj stipendista se javljao kada su predavačice postavljale pitanja, te je ostvarena kvalitetna diskusija koja je bila u isto vrijeme i poučna i zabavna.

Maida je predavanje počela sa pitanjem upućenim stipendistima koje glasi „Šta je to pismenost?“. Stipendisti su se složili da pismenost ne obuhvata samo poznavanje i upotrebu gramatike, nego je pismenost mnogo širi pojam koji zahtijeva detaljniju obradu, što su naše Almina i Maida i uradile. Zbog velikog broja stipendista koji se javljao sa svojim primjerima i nedoumicama, radionica je postala bogatija, a sve vrijeme je vladala opuštena i prijateljska atmosfera. U nastavku je Almina pojasnila neke od čestih grešaka koje se događaju kada je u pitanju pravopis, a koristila je primjere gramatičkih grešaka koje i mi sami nekad uočimo.

Pored ukazivanja na greške, predavačice su stipendistima dale korisne savjete za mnoge jezičke nedoumice, bilo to u pisanju ili govoru.

Za kraj, Maida je citirala Maksima Gorkog koji kaže: „Treba govoriti tako da riječima bude tijesno, a mislima prostrano“.

Aleksandra Đukić