Svaki uspjeh u životu na bilo kojem polju zahtijeva trud, odricanje i zalaganje. To nije lahko postići, ali disciplina koja krasi stipendiste uvijek donosi rezultate vrijedne spomena. O zalaganju i pravim vrijednostima ovoga puta govorimo kroz priču Nejle Graho.

Nejla ima 20 godina i dolazi iz mjesta Gorani u blizini Konjica. Studentica je druge godine Nastavničkog fakulteta na Odsjeku za sport i zdravlje Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Da je jako odgovorna studentica, govori nam i činjenica da je na osnovu prosjeka 10.0, koji je ostvarila na prvoj godini studija, dobila Dekanovu nagradu za najboljeg studenta Nastavničkog fakulteta. Aktivnost stipendista Fondacije nije samo svedena na fakultetske obaveze koje marljivo izvršavaju, njih odlikuje i društveni aktivizam u kojem uživaju, a istovremeno se izgrađuju i kao uspješne mlade ličnosti. Pomaganje društvu i davanje primjera mladim jedan su od lajt-motiva stipendista Fondacije Hastor. Takav primjer je i Nejla, koja uporedo s pohađanjem fakulteta trenira karate, a 2020. godine postala je državna seniorska prvakinja. Imala je priliku nastupiti i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na balkanskom prvenstvu.

Nejla pored fakultetskih obaveza i sportskih aktivnosti i treninga svoju energiju ulaže i u volontiranje u Centru za psihološki razvoj „Sensus“. Njena priča se nije zaustavila tu nego je Nejlu odvela i na utrku od 5 km u Jablanici i u svojoj kategoriji u konačnici je osvojila visoko drugo mjesto. Za Nejlu ništa nije nemoguće i sve prepreke rješava uspješno. Sve svoje vannastavne obaveze pokušava uskladiti s fakultetskim. Raspoređivanjem prioriteta i uživanjem u onome što trenutno radi, nastoji svoje vrijeme ispuniti kvalitetnim stvarima koje će je dovesti do napretka. Naravno, u svemu tome vidi i podršku Fondacije za koju kaže:

Vodim se izrekom da je razlika između mogućeg i nemogućeg u odlučnosti, a svakodnevnu motivaciju pronalazim iz mnoštva izvora: porodice, prijatelja, profesora i Fondacije Hastor. Ogroman vjetar u leđa i nagrada za uloženi trud i ambicije nada su svakog čovjeka, a sve to meni Fondacija već 8 godina neiscrpno pruža.

Fondacija uvijek stoji uz svoje stipendiste, a oni su odraz da je obrazovanje uistinu izbor pobjednika.

Fatima Gazić