Igra i sport sastavni su dio života ljudi različitih starosnih grupa i socijalnog statusa, posebno djece i mladih. Danas je sve veća tendencija da se svako dijete razvija ne samo u mentalnim, emocionalnim, socijalnim i duhovnim dimenzijama, već i u psihofizičkim.

Veliki je utjecaj fizičkog vježbanja na očuvanje i poboljšanje zdravlja djeteta i na harmoničan razvoj svih njegovih antropoloških karakteristika. Sport i fizička aktivnost omogućavaju učenicima da steknu informacije o održavanju i unaprijeđenju zdravlja pojedinca i zdravlja okoline, što im omogućava praćenje i preduzimanje mjera za razvijanje i unaprjeđivanje osobina, sposobnosti, znanja i dostignuća.

Da naši stipendisti itekako vode računa o fizičkoj, ali i mentalnoj aktivnosti govori i priča u nastavku. Imran Tahmiščija, učenik četvrtog razreda Osnovne škole „Zahid Baručija“ u Vogošći, stipendista je Fondacije Hastor od septembra 2020. godine.

Džudo trenira od 2019. godine, a stipendija mu itekako olakšava plaćanje članarine u klubu.

Moji počeci treniranja bili su neplanirani i spontani, stoga nisam ni slutio da će džudo imati izuzetno posebno mjesto u mom životu.

U maju ove godine trener je odlučio da ga pripremi i pošalje na prvenstvo Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je, prema njegovim riječima, otišao s tremom i nesigurnošću u sebe, a vratio se s bronzanom medaljom u kategoriji do 34 kg.

Pored džuda, veoma voli fudbal i koristi svaku priliku za igranje, a također ga trenutno zanima i programiranje. Iako i dalje pohađa osnovnu školu, već ima jasno formiranu želju da se bavi programiranjem i kompjuterima općenito. Njegov cilj je upisati Elektrotehnički fakultet jer smatra da bi sa stečenim znanjem mogao pomagati i pružati podršku ljudima kao što nama pruža naša Fondacija Hastor.

Još puno medalja na takmičenjima želimo našem Imranu, ali i da ostvari svoju želju na polju programiranja.

Alek Isaković