Mnogi učenici tokom školovanja budu primorani promijeniti mjesto boravka. To često predstavlja problem koji ih ometa u učenju, ali naši stipendisti su dokaz da to nije barijera već motivacija za napredovanje u novoj sredini. Adnan Plaćo je mladić iz Donjeg Vakufa, učenik je prvog razreda Srednje glazbene škole Jakova Gotovca u Novom Travniku. Za vrijeme školske godine bio je primoran da se preseli u Novi Travnik i to je za njega bio veliki životni korak.

Adnan je odličan učenik. Svira gitaru i klavir. Šest godina je pohađao osnovnu muzičku školu, a godinu dana je pohađao i pripremni razred srednje škole. Pored svega navedenog, on se još odmalena bavi i sportom te smatra da muzika i sport predstavljaju veliki dio njegove ličnosti. Kao dijete trenirao je fudbal i sanjao da postane velika zvijezda kao i većina njegovih vršnjaka. To se s vremenom promijenilo. Rukomet je postao bitniji dio njegovog života, a s treniranjem ovog sporta počeo je 2016. godine kada je i nastao rukometni klub „Donji Vakuf“. Pored školskih obaveza, Adnan je nalazio vrijeme i za sport. Klub je napredovao, a naš stipendista je sve to vrijeme ulagao velike napore kako bi postao što bolji. Dvije godine su bile dovoljne da njegovi rezultati budu uočljivi.

Nakon pet godina treniranja zaigrao sam za najstariji seniorski tim u klubu. Kroz taj period osvajali smo kantonalne lige, zlatne medalje te dva puta prošli na kvalifikacije za državno prvenstvo Bosne i Hercegovine. Tridesetog maja tekuće godine održane su posljednje kvalifikacije za državno prvenstvo u Zavidovićima na kojem su bile četiri ekipe iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Osvojili smo bronzanu medalju na koju smo itekako ponosni.

Osvojene medalje ostavile su volju, snagu i želju za uspjehom u srcima ovih sportista. Adnan je, kao član ekipe, uvijek pored podrške svojih najbližih osjećao i onu od Fondacije Hastor. Izdvaja da su mentorice uvijek bile tu kada je njihova pomoć bila potrebna te da je ponosan što je dio porodice Fondacije Hastor.  

Naši studenti se trude da pomognu učenicima srednjih i osnovnih škola da prevaziđu poteškoće koje se pojavljuju prilikom usklađivanja školskih obaveza i vannastavnih aktivnosti. Adnanova priča dokaz je da su studenti dosad uspješno obavljali svoju misiju.

Nedžma Latić