U sklopu projekta „Passion“ stipendistica Asja Hadžić je sa svojom grupom „Futures Brainstormers“ bila dijelom organizacije Arduino radionica za srednjoškolce pod nazivom „Smartuino“.

Radionice su podržane i od strane Fondacije budućnosti BiH i održane su u tri grada – Živinice, Gradačac i Tuzla. Grupa „Futures Brainstormers“ sastoji se od 5 članova koji vjeruju da je praktično znanje u bilo kojoj grani nauke veoma bitno za obrazovanje.

U našoj zemlji nastava je uglavnom bazirana na teoretskom učenju, što smo i sami doživjeli u našim školama. Nedostatak praktičnog rada nas je podstaknuo da baš ovo odaberemo za temu „Passion“ projekta.

Cilj ovog projekta je predstaviti temu „pametnih kuća“ mladim srednjoškolcima korištenjem Arduino platforme. Mnogi od njih ranije nisu imali priliku raditi s Arduinom.

Naše rješenje temelji se na korištenju jednostavne elektronike, mehanike, osnova programiranja i Arduino platforme. Kroz zanimljive razgovore i primjenu različitih tehnika rješavanja problema, podstaknuli smo srednjoškolce da kreativno razmišljaju i na inovativan način iskoriste predmete u svom svakodnevnom životu.

Naprimjer, jedna od aktivnosti kojom su se bavili sa učesnicima radionice jeste to da su im pokazali kako napraviti jednostavan alarmni sistem pomoću senzora i zvučnika i kako to povezati na mobilni telefon putem bežične veze.

Sjajna stvar naše radionice jeste što je učesnicima pružila novi način učenja. Iskusili su šta znači napraviti vlastiti uređaj i kako modernizirati svoj dom koristeći jednostavnu elektroniku i stvari iz svakodnevnog života. Želimo podijeliti tehničko znanje koje smo stekli tokom studija i možda motivirati neke od njih da se upišu na inženjerski ili informatički fakultet.

Učesnici radionica bili su oduševljeni i većina njih je izjavila da u školama nedostaje aktivnosti ove vrste. Vidjeti njihovu zainteresovanost prilikom objašnjavanja i sreću zbog toga što imaju priliku i sami uraditi i napraviti nešto zanimljivo bio je, kako navodi Asja, neopisiv osjećaj:

Nadam se da sam bar u jednom od učenika probudila želju da i sam nešto od ovoga isproba kod kuće ili da sam barem nekoga od njih zainteresovala za ovu granu nauke. Misija i rad Fondacije Hastor svakodnevno me motivišu da učestvujem u ovakvim događajima, volontiram i prenosim svoje znanje drugima. Kao stipendistica Fondacije Hastor naučila sam kako raditi s djecom i mladima, na koji način biti od koristi svojoj zajednici i društvu i da je osjećaj kada pomogneš nekome neopisiv. Iskreno se nadam da ću imati priliku biti dio sličnih radionica i u budućnosti.

Čestitamo Asji na organizaciji i realizaciji dosadašnjih projekata i želimo joj mnogo uspjeha u budućnosti!

Nejla Komar