Živimo u zemlji koja uživa mnoga prirodna bogatstva. Na razne načine se divimo toj prirodi, a najviše čistom, nezagađenom okolišu. Stipendisti Fondacije Hastor kroz volontiranje u lokalnoj zajednici imaju priliku uključiti se u razne ekološke programe ili pak sami pokrenuti takvu inicijativu što je vrlo čest slučaj.

Ovoga puta donosimo malo drugačiju priču o brizi za okolinu. Naša stipendistica Tatjana Tešić učestvovala je na naučno-stručnoj konferenciji međunarodnog karaktera i kroz svoj rad predstavila jedan od problema okoliša. Sa svojom kolegicom Tatjanom Kovačević učestvovala je na konferenciji pod nazivom „Istočna ili južna interkonekcija – politika ili ekonomija“. Bila je to deseta po redu konferencija koja se bavi raznim aktuelnim temama. Ovog puta smo imali sesiju o gasovodu koji treba proći kroz teritorij naše države. Pod mentorstvom profesora Mirka Dobrnjca, s kolegicom Tatjanom Kovačević, Tatjana je održala prezentaciju pod nazivom „Prirodni gas kao ekološki energent“.

Cilj prezentacije bio je da se ukaže na prednosti i nedostatke prirodnog gasa. Obje kolegice su nastojale kroz prezentaciju pojasniti način na koji se projektuju gasovodi. Ne sumnjamo da su to predstavile na najbolji mogući način.

Tatjana je studentica četvrte godine Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci, gdje je završila Tehničku školu kao učenica generacije. Dolazi iz Prnjavora i stipendistica je Fondacije već 6 godina, tačnije, od trećeg razreda srednje škole. U slobodno vrijeme voli da čita djela naših poznatih pisaca, voli pješačiti i posjećivati ne tako poznate turističke destinacije naše države jer smatra da tako doprinosimo jačanju domaćeg turizma. Kroz ove aktivnosti Tatjana uočava i lični napredak. Također, na razne načine podržava ekološke akcije, najčešće vlastitim učešćem u njima, a da je priroda njen stil života, govori i činjenica da udomljava nezbrinute pse i mačke.

O Fondaciji Hastor govori kao o pokretaču njenog djelovanja na polju ulaganja u zajednicu u kojoj živi:

Fondacija Hastor za mene predstavlja velikog oslonca i podršku u svemu što radim. Drago mi je što sam imala privilegiju da postanem član jedne tako velike porodice zahvaljujući kojoj sam upoznala divne osobe i stekla nova prijateljstva, naučila kako jedna grupa ljudi može da doprinese društvu na razne načine mnogo više negoli pojedinac, naučila sam i kako pomoći slabijima, a da pritom ništa ne očekuješ zauzvrat, baš onako kako nas Fondacija uči. Napredujući na ovakav način, grupno, napredovaćemo i kao ličnosti pojedinačno uz cilj da promijenimo društvo u kojem živimo. U mom slučaju Fondacija je ta koja je pokrenula u meni nešto što se nalazi u svakome od nas, nešto što je najbitnije postići u životu, a to je kako biti čovjek!

Nije neobično da se stipendisti Fondacije ističu na razne načine. Fondacija ima svoje postulate koji izgrađuju ličnost stipendiste u svakom aspektu. Nadamo se da će primjer Tatjane pomoći drugima da se ohrabre u sličnim podvizima.

Fatima Gazić