Primjer da se školske obaveze i vannastavne aktivnosti mogu kombinirati, a u svakom segmentu imati izrazito velika uspješnost jeste naša stipendistica Magdalena Ilić.

Magdalena Ilić je stipendistkinja Fondacije Hastor koja živi u Rogatici i trenutno pohađa deveti razred Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici. Ljubav i predanost prema učenju je iskazivala od prvog razreda, što je rezultiralo kontinuiranim prosjekom 5.0. Međutim, pored ljubavi prema školi i učenju, Magdalena je svoju veliku strast pronašla i u životinjama s kojima rado provodi većinu svog slobodnog vremena. Iako se jahanjem konja bavi još od svoje četvrte godine, to ni u kom smislu nije spriječilo Magdalenu da u svoju rutinu uvrsti i atletiku kojom se bavi već punih šest godina. Konkretno, njena disciplina je skok u vis. Zbog predanog i napornog rada već pet godina Magdalena nosi titulu BiH prvaka u skoku u vis, a uporedo je osvajala i prva mjesta u skoku u dalj i preponama. Magdalena je postigla zapažene rezultate u atletici u kojoj je do sada osvojila 37 medalja, od čega 15 zlatnih, 9 srebrenih, 8 bronzanih i 5 „ostalih“, za učešće na takmičenjima. Pored toga, 2019. godine je pobijedila na mitingu u Sremskoj Mitrovici, a pobjede nisu izostale ni na takmičenjima u Goraždu i Sarajevu. Tu je i pobjeda u finalu “Nestle lige” BiH i  dvoranskom mitingu u Sarajevu.

U prethodnom periodu, od velike važnosti za Magdalenin atletski uspjeh je i Atletsko pojedinačno prvenstvo Bosne i Hercegovine za starije pionire koje je održano u maju ove godine u Tuzli. Na ovom takmičenju je učestvovalo 28 klubova, a kao predstavnica Srpskog atletskog kluba Rogatica i Skakačke škole Mićević učestovala je i naša Magdalena koja je superiornim skokom u vis došla do zlatne medalje te je nakon dvoranske titule osvojila i titulu prvakinje Bosne i Hercegovine na otvorenom.

Stipendista Fondacije Hastor sam skoro dvije godine. To mi mnogo pomaže u svakom smislu, a pogotovo mi daje podsticaj da nastavim i borim se za što veće i bolje uspjehe. Veliko hvala našoj Fondaciji jer je ona jedina koja je prepoznala moj talenat i pružila mi finansijsku pomoć i drago mi je što podržava sve nas mlade jer nam njena pomoć itekako znači. Nadam se da ću još dugo biti Vaš ponosni stipendista.

Amina Abaspahić