Fondacija Hastor može se pohvaliti marljivim, ambicioznim i uspješnim stipendistima koji ostvaruju zapažene rezultate na polju obrazovanja, nauke, sporta i sl. Fondaciju čine mladi ljudi koji doprinose njenom radu, unapređujući ga svojim znanjem i vještinama. Upravo takve vrijednosti i predanost volonterskom angažmanu u okviru Fondacije Hastor iz mjeseca u mjesec stipendistima donose titulu stipendiste mjeseca. U nastavku čitajte o stipendistici koja je tu titulu ponijela ovaj mjesec!

Mersiha Dudić, trenutno studentica treće godine Prirodno-matematičkog fakulteta na Odsjeku za geografiju, smjer turizma i zaštite životne sredine, stipendista je Fondacije Hastor već 9 godina. Dolazi iz malog naselja Osmače i tu završava osnovnu školu, a srednju medicinsku školu u Srebrenici. Navodi kako se kroz školovanje trudila uvijek biti odlična učenica kako bi svoje roditelje učinila ponosnim. Nakon završetka srednje škole položila je državni ispit za diplomiranu medicinsku sestru uporedo s pohađanjem nastave na fakultetu. Mersiha se pri izboru fakulteta odlučila okrenuti svojoj drugoj strasti, geografiji, zbog velike ljubavi prema zdravstvenom turizmu i balneologiji, odnosno nauci o banjama.

Ljubav prema balneologiji rodila se kada sam prvi put čula priče o ljekovitoj banji „Guber“ i njenim čudotvornim moćima. Nisam ni slutila da ću, nekoliko godina nakon toga, baš ja postati jedna od osoba koju je banja „Guber“ izliječila.

Tokom srednjoškolskog obrazovanja učestvovala je u brojnim humanitarnim akcijama (poput podjele obroka iz Narodne kuhinje starijim i iznemoglim građanima) koje je sprovodila tokom boravka u Međunarodnom forumu solidarnosti „Emmaus“, odnosno internatskom smještajnom kompleksu u Potočarima. Pružala je podršku ekološkim sekcijama koje su se sprovodile u saradnji s Fondacijom Hastor i s drugim organizacijama iz Srebrenice i svijeta. Također, učestvovala je u kampovima mira koji su se sprovodili u okviru projekata američke vlade u Bosni i Hercegovini s kojima je putovala u Hrvatsku te upoznala mlade ljude s područja Balkana.

Rekreativno se bavi trčanjem i jogom, a pored toga u slobodno vrijeme i crta, fotografiše prirodne pejzaže i piše priče. Prethodne tri godine bila je mentor volonterskoj grupi osnovaca i srednjoškolaca u Srebrenici s još dvije stipendistice Fondacije Hastor.

Kroz radionice koje održavam u svojoj volonterskoj grupi nastojim da učenicima prenesem što više znanja u što kraćem vremenskom periodu. S obzirom na to da znam kako je biti na njihovom mjestu te koliko su uplašeni u nastojanju da iznesu svoje mišljenje, na mojim sastancima ne postoji nešto što se zove pogrešan odgovor. Nastojim da učenike što više uključim u razgovor pretvarajući svaku ozbiljnu temu u njima zanimljiv sadržaj, pa pokušavam koristiti što više različitih izvora pri pripremanju literature za sastanke te, shodno nivou svog znanja, nastojim pojasniti iste učenicima.

Mersiha svaki od sastanaka nastoji potkrijepiti grafičkim prilozima, videozapisima i fotografijama u asocijaciji s temom. Napominje i kako u toku sastanka ne forsira tešku terminologiju, a ako je i koristi, pored nje sve objašnjava najjednostavnijim riječima kako bi je i najmlađi stipendisti u potpunosti razumjeli.

Najveći uspjeh za mene jeste kada moji učenici sami postanu mentori i sve ono što učimo na sastancima (o bontonu, štednji vode, prvoj pomoći i slično) prenesu roditeljima, prijateljima i svima koje poznaju. Jedna informacija koja me posebno dirnula, a koju su mi prenijeli upravo mlađi stipendisti jeste da, pored njih samih, naše online sastanke sluša i većina njihovih roditelja. Samim tim, shvatam koliko je moja uloga mentora važna ne samo na našem sastanku nego i šire. Zbog toga nastojim da ne razočaram sve one koji vjeruju u mene. Shvatam koliko daleko danas doseže glas one nekadašnje djevojčice koja se plašila predstaviti se.

Mersiha je opisala svoja osjećanja i zahvalnost koju osjeća prema Fondaciji: 

Fondacija Hastor za mene studenticu i učenicu, ali i mentoricu grupe srednjoškolaca i osnovaca iz Srebrenice, predstavlja moj glas i moju hrabrost. Kada kažem moj glas, osvrćem se na onu djevojčicu koja nije smjela iznijeti svoje mišljenje, plašeći se osuda, a koja danas, zahvaljujući Fondaciji, društvenom angažmanu i volontiranju, slobodno govori, predaje i podučava sa svojim skromnim nivoom znanja. Kada kažem hrabrost, mislim na sve smjele poduhvate koje sam učinila zahvaljujući podršci Fondacije. Fondacija je učinila mnogo, ne samo za mene već i za moju porodicu. Olakšali su moje obrazovanje i ostvarenje mog primarnog cilja – da učinim roditelje ponosnim. Ono što najviše cijenim kada je Fondacija Hastor u pitanju nije ono materijalno već onaj duhovni aspekt pripadanja jednoj velikoj porodici koja nam pruža najveću podršku.

Mersiha planira upisati master studij zdravstvenog turizma. Mi joj od srca zahvaljujemo na predanom radu i želimo iskazati svoj ponos što je dio naše porodice. Čestitamo joj na dosadašnjim uspjesima i želimo mnogo sreće u budućnosti!

Pripremila: Nejla Komar