Online sastanak studenata stipendista održan 20. augusta 2021. godine imao je posebnu važnost jer je stipendistica Amra Pušina spremila zanimljivo predavanje o Time Managementu koji je naročito bitan danas u užurbanom 21. vijeku kada je dobra organizacija vremena jedan od najvažnijih elemenata za uspješno i produktivno ispunjavanje obaveza i postizanje zadatih ciljeva.

Direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin započeo je augustovski sastanak studenata stipendista kratkim obraćanjem o vrijednostima koje njeguje Fondacija. Direktor je naveo da svaki stipendista treba da se podsjeti osnovnih načela i ciljeva koje posjeduje Fondacija Hastor te da svaki stipendista mora imati u sebi osjećaj za pomaganje drugima. Upravo je pomaganje drugima kroz volontiranje jedna od osnovnih karakteristika Fondacije Hastor jer volontiranjem stipendisti doprinose svojim lokalnim zajednicama, a u isto vrijeme spoznaju važnost pružanja pomoći drugima.

Pored ovih beneficija direktor je naglasio da stipendisti Fondacije Hastor stvaraju prijateljstva za cijeli život koja se ne završavaju sticanjem diplome, nego se nastavljaju u okviru Alumni kluba bivših stipendista. Na ovaj način stipendisti ostaju dio naše velike porodice i nakon formalnog okončanja njihovog stipendiranja.

Direktor Fondacije je u nastavku prepustio sastanak stipendistici Amri Pušini koja je studentima stipendistima predstavila temu „Time Management“ što predstavlja sposobnost planiranja, određivanja radnih prioriteta i učinkovitog rada. Odmah na početku predavanja Amra je ostavila stipendistima mogućnost da oni sami daju svoju definiciju koju je ona nakon toga dopunila i objedinila. Amra je uz zanimljive izreke i citate pokušala stipendistima što više približiti važnost dobre organizacije vremena čiji se značaj oslikava na naš cjelokupni život. Zaključili smo da dobro upravljanje vremenom povećava radnu učinkovitost, doprinosi ostvarivanju ciljeva, redukciji stresa i stvara ravnotežu u životu.

Čak i ako dobro organizujemo vrijeme, nekada mnogi drugi faktori mogu da nam poremete zadate planove i ciljeve. Stipendisti su razgovarali o svojim poteškoćama s kojima se susreću svakodnevno i nabrojali su svoje „kradljivce vremena“. Amra je navela još mnogo elemenata ili situacija koji nas mogu spriječiti u dobroj organizaciji vremena i obaveza, a svi smo se složili da su društvene mreže jedan od najzastupljenijih kradljivaca vremena. Zaključili smo da je za povećanje radne učinkovitosti od presudne važnosti pronaći svoje kradljivce vremena i eliminisati ih. U nastavku je Amra zadala zadatke stipendistima vezano za određivanje prioriteta ispunjavanja određenih obaveza, nakon čega su se stipendisti javljali s odgovorima ili svojim nedoumicama. Amra je dodatno obrazložila i druge važne stvari o ovoj temi te dala prijedloge kako na najbolji način iskoristiti slobodno vrijeme.

Kroz predavanje na ovomjesečnom sastanku studenti su bolje shvatili važnost dobre organizacije vremena i vjerujemo da je svaki stipendista pronašao neki dodatni savjet koji će mu pomoći u produktivnijem organizovanju njegovih obaveza u zadatom vremenskom periodu.

Bernand Borush kaže: „Čovjek koji može upravljati svojim vremenom može upravljati gotovo svime“ i sa time se možemo gotovo svi složiti. Radujemo se sljedećem mjesečnom sastanku studenata stipendista do kojeg će studenti stipendisti još bolje naučiti upravljati vremenom.

Aleksandra Đukić