Ljubav prema čitanju nerijetko je povezana s dobrim pisanjem i odličnim rezultatima na takmičenjima iz maternjih i stranih jezika. Stipendistica Fondacije Hastor Ajla Saiti svoju ljubav prema čitanju upravo manifestuje kroz vrlo dobar rezultat na takmičenju iz srpskog jezika.

Ajla je šesnaestogodišnja stipendistica iz Gradiške i završila je drugi razred u srednjoj Tehničkoj školi, a za sebe kaže da je vesela djevojka koja obožava životinje i uživa provoditi slobodno vrijeme s knjigama i svojim kućnim ljubimcima.

Još od djetinjstva Ajla pokazuje ljubav prema čitanju i knjigama. U osnovnoj školi je učestvovala na mnogim literarnim konkursima i osvajala brojne nagrade, a i u srednjoj školi je nastavila nizati uspjehe. Posebno izdvaja osvojeno treće mjesto u pisanju eseja čija je tema bila tadašnje otvaranje nove džamije Ferhadije u Banjoj Luci, kada je, pored novčane nagrade, dobila i veći broj poučnih knjiga što ju je oduševilo. Ajla je već sada na dobrom putu da postane zapažena umjetnica. Pored čitanja i pisanja, voli da pjeva, ali i da glumi u predstavama.

Na nedavnom školskom i opštinskom takmičenju iz srpskog jezika koje je održano u srednjoj Tehničkoj školi, Ajla je osvojila treće mjesto.

Jako sam se obradovala kada mi je profesorica srpskog jezika Svjetlana Vidović saopštila da sam osvojila treće mjesto. U trenutku kada mi je profesorica kao nagradu za postignuti rezultat dodijelila knjigu Pjera la Mira „Mjesečina“, više me razveselio osmijeh na njenom licu i to što je zadovoljna mojim postignućem, nego sama knjiga.

Ajla kaže da joj je Fondacija Hastor pomogla u najkritičnijim situacijama kada je u pitanju njeno školovanje. Volonterske aktivnosti u  Fondaciji smatra jako poučnim i zanimljivim te naglašava da je zahvaljujući njima stekla mnogo novih prijatelja s kojima se i sada druži.

Volim da istražujem nove stvari, a zadaci koje dobijam od svojih mentora odlično mi dođu da proširim svoje znanje i da ga podijelim s ostatkom grupe.

Baš kao što se može pretpostaviti iz činjenice da ova vrijedna stipendistica voli istraživati, omiljeni žanrovi u književnosti su joj kriminalistički i triler, a iz svoje literature ne izostavlja ni ljubavne romane. Također, uživa i u manga japanskim stripovima.

 Poruka koju bih podijelila sa stipendistima jeste da se trebaju boriti za svoj cilj i da ne posustaju zbog grešaka, jer nas upravo greške čine jačima.

Za kraj Ajla želi podijeliti predivnu pouku koju je i sama spoznala zahvaljujući profesorici Svjetlani, a to je da je znanje moć i da nam ga niko ne može oduzeti!

Aleksandra Đukić