Bavljenje sportom obuhvata razne oblike aktivnosti koje svaki čovjek može obavljati u svoje slobodno vrijeme jer na taj način doprinosi razvoju svog stvaralačkog potencijala, zdravlja, optimizma, zadovoljstva i kvaliteta života. Drevni Rimljani su još govorili: „Mens sana in corpore sano“, što bi u prijevodu značilo: „Zdrav duh u zdravom tijelu.“

Kontaktnim ili borilačkim sportovima u zadnjih dvadeset godina počelo se baviti sve više ljudi raznih dobnih grupa zbog različitih razloga kao što su: rekreacija, zdravlje ili takmičenje.

Na taj korak se odlučila i naša stipendistica Lejla Ohran, koja dolazi iz Bugojna i pohađa osmi razred u Drugoj osnovnoj školi Bugojno.

Sport kojim se bavim mnogo me inspiriše kao samoodbrana jer su mnoge žene u svijetu nezaštićene, kazuje Lejla i posebno uočava važnost samoodbrane zbog budućnosti u svijetu u kojem mladi obitavaju.

Karateom sam počela da se bavim od drugog razreda jer me nijedan sport nije privlačio kao karate.

Ove godine Lejla se takmičila u disciplini borbe kadetkinja (do 54 kg) na manifestaciji 23. dani Ajvatovice, gdje je osvojila treće mjesto. Ranije je učestvovala na sličnom takmičenju koje je organizovao Karate klub „Sloga“, gdje je također osvojila treće mjesto. Na ovo takmičenje prijavila se iz razloga što je njen klub bio domaćin te je željela postići odgovarajuće rezultate.

Za mene je učešće na tom takmičenju bilo važno zbog prilike da pokažem šta sam naučila kroz sve ove godine treniranja i da upoznam nove prijatelje iz drugih zemalja. Kad sam primala nagradu, bilo mi je mnogo drago, a posebno bih izdvojila ponosni pogled mog trenera.

Ovim sportom Lejla bi se željela baviti i u budućnosti. Planira postati majstorica karatea kako bi i sama mogla obučavati djecu i mlade.

Što se tiče hobija, osim sporta ističe još i čitanje kojem posvećuje posebnu pažnju. Naglašava i važnost čitanja kod mladih jer je to jedini način kojim se može obogatiti vokabular i postajati zrelijim.

Važnu poziciju u njenom napretku zauzima i naša Fondacija Hastor koju smatra svojom potporom.

Fondacija mi je mnogo pomogla. Nadam se da ću dugo biti njen stipendista i da je neću iznevjeriti.

Naučno je dokazano da redovna tjelesna aktivnost može doprinijeti smanjenju stresa. Fizička aktivnost aktivira tzv. hormon sreće koji daje osjećaj zadovoljstva. Rekreativci su zdraviji, sretniji i zadovoljniji ljudi. Tjelesna aktivnost, individualan i timski rad pozitivno djeluju na samopouzdanje što pojedincima pomaže da se osjećaju bolje u svojoj koži i u društvu. Također, fizička aktivnost je vrlo važna jer utiče na kvalitet spavanja. San je izvor energije, povećava koncentraciju i mentalne sposobnosti. Redovno bavljenje sportom i aktivan stil života garantuju nam dug život.

Mladima bih preporučila da se bave bilo kojim sportom. Vjerujte da je bolje i zanimljivije od mobitela. Uz mobitel samo gubite snagu i energiju, a sportom dobijete i snagu i energiju i još mnogo toga, zaključuje Lejla.

Lejli želimo svu sreću u nastavku bavljenja sportom i očekujemo da će ostvariti svoje snove.

Amar Velagić