Kako bi iskoristili sve prilike za napredovanje koje im se nude, stipendisti Fondacije Hastor se profiliraju na raznim poljima. Nerijetko ih možemo vidjeti kako se snalaze u različitim ulogama.

Zana Beljuri je odlična učenica trećeg razreda Treće gimnazije u Sarajevu. Svojim primjerom pokazuje kako se uspješno mogu uskladiti školske obaveze i vannastavne aktivnosti. Još od osnovne škole učestvovala je na takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, likovne umjetnosti i njemačkog jezika. Ove godine je na školskom takmičenju iz fizike osvojila drugo mjesto i plasirala se na kantonalno, a zatim i na federalno takmičenje. Na takmičenju iz matematike je na školskom nivou osvojila treće mjesto i plasirala se na kantonalni nivo takmičenja. Pored toga, iz njemačkog jezika je na školskom takmičenju osvojila drugo mjesto.

Svako novo takmičenje za Zanu predstavlja novo iskustvo, izazov i podsticaj za dalje napredovanje. Iako su njeni interesi usmjereni ka fizici i hemiji, smjer informacionih tehnologija je ciljano izabrala jer nije osoba koja se želi ograničiti na samo jedno područje interesovanja. Budući da svoja znanja voli proširivati, pohađala je školu robotike, a u prethodnom periodu je učestvovala i na Evropskoj noći istraživača koja je zasnovana na tematici usko vezanoj za biologiju i hemiju.

Zana pored ljubavi prema prirodnim naukama i jezicima gaji ljubav i prema likovnoj umjetnosti. Još u ranom djetinjstvu prepoznat je njen talent, a prvo takmičenje na koje se prijavila u ovoj oblasti bilo je u petom razredu osnovne škole kada je osvojila drugo mjesto na kantonalnom takmičenju likovnih talenata. Trenutno daje svoj umjetničko-kreativni doprinos gdje god je to moguće. Član je fotografsko-novinarske sekcije jer je i fotografisanje srodno umjetnosti na koju je navikla. U slobodno vrijeme bavi se i sportom.

Podrška koju mi Fondacija Hastor pruža je istinski podsticaj da budem još bolja i korisnija članica društva. Za mene ništa ispod maksimuma nije zadovoljavajuće, pa je to nešto čime se vodim kako nikad ne bih odustala.

Naša stipendistica je objedinjavanjem svih talenata našla svoju formulu za sretno odrastanje. Njen trud, rad i želja za uspjehom primjer su da se može naći vremena za svaku ljubav, ali da je samo jedna dovoljna za izbor budućeg zanimanja.

Nedžma Latić