Studenti stipendisti Fondacije Hastor su nerijetko u prilici da preispituju svoje odluke i često razmišljaju o svojoj odgovornosti i obavezama koje kao stipendisti Fondacije Hastor imaju i ispunjavaju. U skladu s tim, Fondacija Hastor je pripremila predavanje za novembarski mjesečni online sastanak studenata koje će mnogim stipendistima pomoći da shvate sam pojam lične odgovornosti i kako se ona može manifestovati u raznim situacijama i okolnostima.

U subotu, 27. novembra 2021. godine održan je mjesečni online sastanak studenata stipendista. U tmurno novembarsko jutro svjetlost je unijela ovomjesečna predavačica Naida Duvnjak-Šehović, direktorica za razvoj ljudskih resursa kompanije Prevent CEE i psihologinja. Naida je sa studentima htjela podijeliti, kako to ona naziva, jutarnju dozu inspiracije koja će ih motivisati i pokrenuti u nove pobjede.

Kroz zanimljivo predavanje i radionicu Naida je uspješno pokazala koliko različite uloge koje imamo u životu i odgovornosti s kojima se susrećemo mogu odrediti našu buduću karijeru. Ono što je naglasila kao posebno važno jeste pitanje lične odgovornosti, tj. odgovornosti koju imamo za naš vlastiti život. Pored pitanja lične odgovornosti, predavačica Naida je kroz interakciju sa studentima stipendistima razgovarala o tome koliko svako od njih razumije sam segment posla koji rade, odgovornosti i spremnnosti da u potpunosti preuzmu odgovornost za neki proces poslovanja od početka do kraja. Studenti stipendisti su se javljali sa svojim primjerima i opaskama, posebno kada je Naida objašnjavala unutrašnji i vanjski lokus kontrole koji ih je zainteresovao. Radionica koju je naša inspirativna predavačica pripremila potakla je studente stipendiste da razmišljaju o mnogim situacijama s kojima se često susreću i o njihovim odgovorima na te situacije koji ponekad može da bude i pogrešan, jer, kako su to studenti stipendisti zaključili, nekada je vanjski lokus kontrole odgovoran za neku situaciju i tada je ishod van naše kontrole.

U diskusiju o lokusu kontrole se uključio i direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin koji je i sam prokomentarisao važnost, prvenstveno odgovornosti prema samom sebi i onom potencijalnom tragu koji ćemo ostaviti. Direktor je naglasio da utjecaj koji studenti ostavljaju na osnovnoškolce i srednjoškolce kroz mentorstvo ostavlja neizbrisiv trag na mlađe stipendiste kojima su stariji stipendisti uzor i motivacija u njihovom daljem školovanju. Pored toga što mlađi stipendisti svoje mentore vide kao uzore, direktor je govorio da velikoj podršci koju učenici dobijaju od studenata i da oni godinama postaju baš poput svojih mentora, njihovih inspiracija i primjera. To nas čini ponosnim, jer smo svjesni da stipendisti i bivši stipendisti izrastaju u dobre, odgovorne i vrijedne ljude koji obogaćuju bosanskohercegovačko društvo.

U nastavku je direktor razgovarao sa studentima stipendistima i najavio potpisivanje ugovora o stipendiranju, kada će se studenti napokon okupiti na jednom mjestu. Studenti stipendisti su, kako direktor kaže, vojska pozitivnih promjena koja će donijeti mnogo korisnih stvari Bosni i Hercegovini. Direktor je završio ovomjesečni sastanak srdačnim pozdravima svim studentima stipendistima i predavačici Naidi.

 

Aleksandra Đukić