Na stranicama portala i novina, na slikama sa zlatnim peharima i medaljama, okićeni pohvalama i diplomama; na svakoj strani svijeta i u svakoj sferi nauke i sporta Fondacija Hastor ima svoje članove, pa se s ponosom osvrne na svaki od njihovih uspjeha. Ova fondacija jedna je od rijetkih koja je prepoznala moć mladih, obrazovanih i ambicioznih ljudi i svakodnevno im pruža moralnu i finansijsku pomoć u svim njihovim poduhvatima. Biti član Fondacije Hastor naprosto znači nikada ne koračati sam.

Tako se i ovaj put osvrćemo na postignuća sjajnog mladića čiji rad i trud zaista nadahnjuju i zadivljuju. Mujo Alić je učenik 4. razreda Gimnazije “Dr. Mustafa Kamarić” u Gračanici, a stipendista Fondacije Hastor je već treću godinu. Izvrstan je učenik tokom cijelog svog školovanja, ali i pored stalnog rada na redovnim školskim aktivnostima nalazi vrijeme za sport. Mujo trenira Kung Fu Wu Shu već 2 godine, gdje se takmiči u sandi (kineski kickboxing). Sanda je posebna tradicionalna kineska borilačka vještina koja ne predviđa samo fizičku stranu treninga već i psihološku formu održavanja misli, zdravlja i vitalnosti. Pored toga, Mujo se bavi i klasičnim kickbox-om (K-1, Low kick), a nedavno je u Mađarskoj ostvario značajan uspjeh osvojivši 2. mjesto u K-1 borbama.

No, tu ne staju uspjesi, želje i potencijali ovog talentovanog mladića, jer se pored svega još bavi i aktivizmom. Osim što redovno obavlja svoje volonterske aktivnosti kao stipendista Fondacije Hastor, član je i organizacija “ASUBiH” Gračanica i “Crveni Krst” Srebrenik.

U budućnosti, Mujo se planira fokusirati na još jednu svoju ljubav – informacijske tehnologije. Planira upisati elektrotehnički fakultet i tako ostvariti svoj san. Kaže da se ni pored toga ne kani prestati baviti sportom i aktivizmom, a mi mu u svim daljim planovima i nakanama želimo puno sreće i nadamo se da ćemo još mnogo puta imati priliku pisati o njemu, a njegov trud koristiti kao inspiraciju za lični napredak.

Svakako će uvijek i svugdje, gotovo u stopu, njegove uspjehe i uspjehe svih stipendista pratiti njihova Fondacija Hastor, kao što to radi već 15 godina sa hiljadama svojih članova.

Sevleta Halilović