Nakon što završi svoje školovanje i prestane biti član Fondacije Hastor, svaki stipendista se i dalje smatra značajnim dijelom njenog kolektiva. Njihovi uspjesi se pomno prate i s ponosom dijele jer je i Fondacija makar jednim dijelom doprinijela njihovom ostvarivanju. U nastavku donosimo priču bivšeg stipendiste Mirze Murge koji je po profesiji stomatolog.

Mirza Murga porijeklom je iz Livna i završio je Osnovnu školu „Fra Lovro Karaula”, a potom Gimnaziju Livno u svom rodnom gradu. Nakon srednje škole upisuje i završava Stomatološki fakultet sa klinikama Univerziteta u Sarajevu. Po završetku studija bio je u dilemi da li da kao i veliki broj mladih ljudi napusti zemlju i prihvati neku od ponuda u inostranstvu ili napravi iskorak i pokuša ostvariti karijeru u svom rodnom gradu. Mirza se odlučuje za ovo drugo te se vraća u Livno i tu počinje priča o razvoju njegove karijere.

Bio je stipendista Fondacije Hastor punih deset godina, tokom čitavog srednjoškolskog i akademskog obrazovanja.

Kao stipendista Fondacije Hastor najveću sam podršku osjetio tokom studija. Osjetio sam da imam oslonac i podršku u novom gradu u koji sam došao da studiram. Kroz Fondaciju sam naučio dosta o disciplini pri radu i razumijevanju drugih. Upoznao sam mnoštvo interesantnih osoba i još više životnih priča mladih pojedinaca te stekao prijateljstva koja namjeravam još dugo njegovati.

 

Kao stipendista volontirao je u svom rodnom Livnu, a potom i u Sarajevu. Bio je član administrativnog tima i učestvovao je u različitim aktivnostima Fondacije.

Imao sam više mentorskih grupa i znalo je biti poprilično zabavno, pogotovo u kombinaciji s drugim mentorima. Mlade je potrebno educirati i aktivirati, a volonterske aktivnosti su dobar način postizanja oba cilja.

 

Kroz svoj rad konstantno potencira benefite koje dobijaju stipendisti Fondacije, a naročito sticanje novih prijateljstava te razvijanje radnih navika koje itekako koriste u daljem radu nakon završetka školovanja. Fondacija je u njegovom životu zauvijek zauzela posebno mjesto, a našim stipendistima poručuje:

Fondacija Hastor je zaista izvanredna organizacija koja pomaže mladim ljudima. Odličan je osjećaj biti dio iste zato iskoristite maksimalno vrijeme koje provedete kao njeni stipendisti.

Pripremio: Alek Isaković