Stipendisti Fondacije Hastor nastavljaju rado i aktivno doprinositi prvenstveno svojoj lokalnoj zajednici, ali i bosanskohercegovačkom društvu općenito i nakon završenog volonterskog perioda u Fondaciji. Njihov društveni aktivizam i napredak i onda kada ih na to ne obavezuje status stipendiste pokazatelj su kako ljubav prema volontiranju i pomaganju drugima koju im je usadila Fondacija u njima ostaje zauvijek. Sve uspjehe sadašnjih i bivših stipendista Fondacija pomno prati i ponosna je na to što je u toku njihovog odrastanja utjecala na napredak i lični razvoj svakog od njih ponaosob. Tako je i s bivšom stipendisticom Irmom Marić, docenticom na Odsjeku za bosanski jezik i književnost na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, čiju priču donosimo u nastavku.

Irma Marić je cjelokupno svoje školovanje uspješno završila u rodnom Mostaru. Nakon završenog pedagoškog smjera u Drugoj gimnaziji obrazovanje nastavlja na Odsjeku za bosanski jezik i književnost na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Studij je uspješno okončala 2009. godine, a u 2010. postaje asistentica na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru za užu naučnu oblast Bosanski jezik i književnost II. Svoju izuzetnu biografiju nastavlja upisom Interdisciplinarnog postdiplomskog studija na Kolegij za književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Položivši ispite, uspješno je odbranila magistarski rad 2013. godine i dobila zvanje magistrice humanističkih nauka iz područja književnosti.

Iste godine stiče zvanje višeg asistenta za užu naučnu oblast Književnost na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Na istom fakultetu 2017. godine brani doktorsku disertaciju te postaje docent na Odsjeku za bosanski jezik i književnost. Od 2019. do 2021. godine obavljala je i dužnost prodekana za nastavu na fakultetu.

Bila je dugogodišnji i izuzetno aktivan član Fondacije Hastor, gdje je s ostalim stipendistima i aktivistima učestvovala u više projekata, pa smo sretni da ju sada predstavljamo i kao uspješnu alumnisticu.

Jedan od značajnijih projekata u kojem sam učestvovala je „Stiching Kinderhulp Bosnie“ kroz koji se realizovala pomoć djeci Srebrenice, a nakon toga sam pomagala i radila na uvezivanju Fondacije s Hercegovinom pa su od tada djeca s ovih područja kontinuirano stipendirana.

Irma dodaje kako je Fondacija Hastor bila, a i ostala, važan dio njenog odrastanja i školovanja. Od dana kada je postala stipendistica pa sve do završetka svoga školovanja vrijedno je radila nastojeći na pravi način pokazati koliko je zahvalna Fondaciji na podršci koju joj pruža, ali i želeći svojim primjerom pokazati društvu i okruženju koliko je Fondacija Hastor utjecala na njen odgoj i poimanje svijeta.

Naši bivši stipendisti svakodnevno pokazuju koliku želju za pozitivnim promjenama i inovacijama u društvu donose u bilo kojem profesionalnom okruženju. Tako je i Irma trenutno članica Upravnog odbora Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” – Gradsko društvo Mostar, gdje provodi dodatne aktivnosti važne za afirmaciju bosanskog jezika, bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i izvan granica Bosne i Hercegovine. U 2021. godini izašla je njena autorska knjiga Poetički modeli u romanima Irfana Horozovića (Gdje je Baluk Abad, a gdje Banja Luka?) u izdanju Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Gradskog društva „Preporod“ Mostar te izdavačke kuće „Dobra knjiga“.

Učestvovala je na nekoliko konferencija i međunarodnih naučnih skupova u državi i inostranstvu, a radove iz oblasti bošnjačke, bosanskohercegovačke i južnoslavenske književnosti objavljivala je u priznatim časopisima i zbornicima radova. Također, bila je urednik, recenzent i lektor nekoliko knjiga iz oblasti bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, historije i kulture. Tokom višegodišnjeg akademskog obrazovanja i napredovanja bila je uključena u brojne manifestacije, tribine, predavanja, promocije novih izdanja širom Bosne i Hercegovine.

Predmet mog naučnog rada i interesovanja je savremena bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost, južnoslavenska književnost 20. vijeka, a naročito me interesuje usmena (narodna) književnost kao i komunikacijske vještine i retorika.

Kroz sve godine koje je provela kao stipendista Irma je aktivno volontirala i doprinosila Fondaciji na razne načine. Volonterski aktivizam smatra ključnim aspektom svog djelovanja pa je tim putem nastavila i nakon što je prestala biti dio Fondacije Hastor. Smatra kako joj  volontiranje pomaže izgraditi vjeru u sebe i svoju sposobnost da ponudi vlastite odgovore na probleme oko nas, odnosno vjeru da može promijeniti svoj i još nečiji svijet. Ipak, pored rada za korist drugih, kao volonter kaže kako je najljepša stvar što istovremeno radi na sebi, svom ličnom i profesionalnom razvoju kroz izrazito širok spektar mogućnosti koje volontiranje otvara. Volontirala je u Mostaru, ali je otvoreno prihvatala i pozive za volontiranje u drugim sredinama. Proces volontiranja shvatila je veoma prirodno i kao svojevrsnu praksu za buduću učionicu s obzirom na to da je studirala s ciljem da postane profesorica bosanskog jezika i književnosti. U skladu s tim, Irma je i nakon što je svoj studij privela kraju nastavila povremeno obavljati volonterski rad u Fondaciji kao lektor primjenjujući tako stečeno znanje u praksi, ali i, kako i sama kaže, nastojeći time zahvaliti za sve godine kroz koje je Fondacija stajala uz nju bodreći je da bez prestanka teži ka ostvarenju svojih snova bez obzira na prepreke. Naglašava i to da je u Fondaciji stekla i prva lektorska iskustva koja su je ohrabrila da nastavi napredovati u svojoj profesiji i da nastavi ostvarivati svoje snove, od najmanjih do najvećih.

Volonterizam treba da bude sastavni dio života svakog zdravog čovjeka. Različiti su načini da pomognemo  zajednici, da je jačamo i kontinuiramo razvijamo humanističke ideje koje počivaju u ljepoti i smislu ljudskoga postojanja. Učenici i studenti u svoje slobodno vrijeme trebaju ugraditi i vrijeme za volontiranje u segmentima gdje najviše i najbolje mogu pružiti. To su najproduktivnije godine bez obzira na sve izazove, nesigurnosti i otežane okolnosti. Za dobro i predan rad nikad nije kasno i uvijek je pravo vrijeme. Hvala plemenitim ljudima Fondacije Hastor što su me naučili vrijednosti volontiranja i pomaganja ljudima oko sebe. Ostalim stipendistima želim sreću na polju njihovog obrazovanja i na stazama životnih izazova.

Na kraju možemo kazati da smo sretni što je pod okriljem Fondacije Hastor izrasla jedna sposobna i samouvjerena profesorica spremna da sve svoje znanje sa zadovoljstvom prenese na druge i spremna da pomogne svima kojima njena pomoć bude potrebna. Na Irminom, ali i na primjeru brojnih drugih uspješnih bivših i sadašnjih stipendista po ko zna koji put vidimo da je misija Fondacije Hastor moguća i da se iz godine u godinu sve uspješnije ostvaruje.

Pripremio: Alek Isaković