Rubrika aktivnih mladih prostor je kroz koji svaki mjesec predstavljamo najvrednije stipendiste naše Fondacije. To su oni koji iz dana u dan nastoje svoje vrijeme i energiju uložiti u više ciljeve te na taj način poboljšati sebe, ali i svoje društvo. Onako kako je RAM (radna memorija) dio računara bez kojeg se njegov rad ne može ni zamisliti, tako su naši stipendisti, koji, pored volonterskog aktivizma u sklopu Fondacije, izuzetno marljivo rade i u svojim lokalnim zajednicama i time na najbolji mogući način predstavljaju Fondaciju Hastor i njenu misiju, dio bez kojeg naš rad zasigurno ne bi bio isti. RAM je rubrika posvećena onima koji svakodnevno aktivno rade na tome da poboljšaju svoje društvo i unaprijede sebe, stoga nam je zadovoljstvo svakog mjeseca govoriti o nekome od njih, a ovoga puta ta čast pripala je Omeru Muminoviću.

 

Omer Muminović je stipendista koji dolazi iz jednog malog i lijepog mjesta smještenog na obroncima planine Majevice – Teočaka, a stipendista Fondacije Hastor je već dvije godine. Završio je Behram-begovu medresu u Tuzli odličnim uspjehom nakon čega je upisao Odsjek za ekonomiju i međunarodno poslovanje na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST). U slobodno vrijeme uživa u čitanju, pisanju i odlasku u prirodu, a kada mu obaveze dozvole, voli pogledati novu epizodu kviza „Milijunaš“.

 

Volonterski put ovog stipendiste kreće iz njegovog rodnog Teočaka, gdje je jedno vrijeme obnašao funkciju predsjednika Vijeća mladih općine Teočak, a nakon što je upisao medresu, Omer počinje biti aktivan u Fondaciji tuzlanske zajednice u programu „Omladinska banka“. Zahvaljujući volonterizmu obišao je mnoge evropske zemlje i stekao veliki broj značajnih poznanstava koja su mu nebrojeno puta koristila. Upis na fakultet i obaveze ga nisu spriječili da svoj volonterski angažman nastavi u Fondaciji „Izvor nade“ i Udruženju „Mladi za mir“. Kao volonter u spomenutom Udruženju stekao je bogato iskustvo iz prve ruke i naučio je kako spajati i popravljati, a ne dijeliti i uništavati zajedničko naslijeđe i kulturno blago Bosne i Hercegovine. Kaže da mu je sve to pomoglo da postane dio Fondacije Hastor koja spaja mlade iz čitave države koji dijele ista ili slična interesovanja.

 

Volontiranje mi je pokazalo da treba više cijeniti stvari kao što su prijateljstvo i pomoć drugima u nevolji te mi je pomoglo da naučim kako iskoristiti prilike koje se nude na raznim edukacijama i seminarima koji su me, na kraju, unaprijedili u ličnom i profesionalnom razvoju. Kroz svoja mjesečna volontiranja u Fondaciji Hastor trudim se da mlađim stipendistima prenesem svoje praktično iskustvo te da im dajem savjete kako i gdje da traže informacije koje će im biti korisne u njihovom volonterskom i aktivističkom angažmanu, kaže Omer.

 

Omer je trenutno na razmjeni studenata u SAD-u u okviru programa „Global UGRAD Student Exchange Program“ na Univerzitetu Houston-Victoria u Teksasu, a ono što je bitno naglasiti jeste to da je ove godine jedini student iz Bosne i Hercegovine koji je prošao zahtjevan selektivni proces na ovom programu. Naš stipendista je svoje volontiranje nastavio i u SAD-u, u Organizaciji „Meals on Wheels South Texas“ gdje pomaže u pakovanju i distribuciji obroka za socijalno ugrožene osobe što govori koliko je ovom stipendisti stalo da svojim malim koracima radi na promjeni društva i zajednice.

 

Kada dođeš iz jedne male države kao što je Bosna i Hercegovina u SAD, promijeniš pogled na neke stvari i uočiš da je sve zapravo u tvojoj glavi i u tvojim mislima. Ako smo svjesni da i najmanja promjena koju učinimo može imati neki uticaj na druge, na našu lokalnu zajednicu i ljude koji u njoj žive, trebamo da učinimo tu promjenu i da krenemo tim putem, a ne da mislimo šta će drugi reći ili da sami sebe obeshrabrujemo i demotivišemo, zaključuje Omer.

 

Ističe da motivaciju za konstantnu aktivnost crpi iz određenog revolta koji se u njemu probudio kada je shvatio da ljudi kojima je bio okružen nerijetko bivaju pasivni i nezainteresovani za promjene koje bi mnogima olakšale život. Shvatio je da zna šta želi postići u životu te da se, da bi ispunio misiju i viziju svog života, mora popeti na mnogo stepenica. Kada se desi da zastane, samo se osvrne na svoje prethodno iskustvo koje ga u tim trenucima motiviše i tjera da ide naprijed. Na njegovom putu ka ispunjavanju svoje misije i vizije kao snažna potpora stoji Fondacija Hastor i svi njeni stipendisti koji su okupljeni oko istih ideja – filantropije i volonterizma.

 

Fondacija Hastor mi je puno pomogla u mom ličnom i profesionalnom razvoju. Pružila mi je mogućnost da sve što sam do sada naučio kroz neformalno i formalno obrazovanje te razna putovanja prenesem na druge stipendiste. Ako ti kao osoba skupljaš znanje i iskustva, a nemaš kome da ga preneseš, ono ostaje samo za tebe i nema diseminacije istog. Upravo kroz Fondaciju sam uspio da druge potaknem da budu aktivni i da se pomjere s mjesta te da krenu u ostvarivanje svojih ličnih ciljeva, ambicija i snova i iznimno mi je zadovoljstvo kada vidim da sam uspio u svojoj namjeri. Fondacija Hastor je mjesto koje nam pruža mogućnost da se u svakom momentu možemo javiti s nekom idejom koju će ona velikodušno i objeručke podržati.

 

Za stipendiste Fondacije Hastor Omer ima snažnu poruku:

Nemojte se plašiti da budete drugačiji i da činite djela koja će i vama i drugima donositi samo dobro. Morate biti hrabri da izađete iz svoje komforne zone i da upoznate nove ljude, ali morate biti i svjesni svojih mogućnosti i potencijala što ćete najlakše saznati ako odete van svoje lokalne zajednice. Kada provedete određeno vrijeme s drugim ljudima, saznate nove informacije, usavršite svoje znanje i vještine, onda ste spremni vratiti se nazad vašoj kući i pokušati promijeniti ono što ste željeli prije nego što ste otišli, a možda tada niste bili dovoljno snažni ili niste imali dodatnog iskustva da to učinite.

 

Omer je svojim uspješnim akademskim i volonterskim putem pokazao kako uz trud, predanost i konstantan rad skoro i ne postoje granice u ostvarivanju ličnih i profesionalnih zamisli. Njegov put u SAD i bogato volontersko iskustvo koje je nastavio izvan granica Bosne i Hercegovine će sigurno služiti kao primjer svim stipendistima koji planiraju steći dodatna iskustva u drugim državama, a vratiti se u svoju rodnu zemlju i prenositi svoje znanje drugima.

 

 

Pripremila: Aleksandra Đukić