Fondacija Hastor može se pohvaliti marljivim, ambicioznim i uspješnim stipendistima koji ostvaruju zapažene rezultate na polju obrazovanja i nauke. Tim Fondacije čine mladi volonteri koji doprinose njenom radu unapređujući ga svojim znanjem i vještinama. Upravo takve vrijednosti i predanost volonterskom angažmanu u okviru Fondacije Hastor iz mjeseca u mjesec stipendistima donose titulu Stipendiste mjeseca. U nastavku čitajte o Ajli Kožljak, stipendistici koja je tu titulu odnijela ovaj mjesec.

Da su nesebični i plemeniti postupci najljepše riječi kojima se ispunjavaju stranice naše biografije, svakodnevno pokazuju stipendisti Fondacije Hastor koji aktivno djeluju kao volonteri i čija je primarna zadaća pomoći i usrećiti druge. Još jedan u nizu sjajnih primjera koji krase Fondaciju Hastor jeste naša stipendistica mjeseca Ajla Kožljak.

Ajla Kožljak ima 21 godinu i dolazi iz Vogošće, gdje je uspješno, izvanrednim rezultatima, završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Dokaz za to su mnogobrojna takmičenja iz matematike i fizike na kojima je Ajla učestvovala. Svoju ljubav prema ekonomskoj oblasti slijedila je izabravši smjer Ekonomski tehničar u Srednjoškolskom centru Vogošća te još jedanput potvrdila upisom na Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je na drugoj godini studija na Odsjeku za menadžment. Ajla ističe da se želja za upisom ovog Fakulteta javila još u drugom razredu srednje škole tokom pohađanja nastavnog predmeta „Računovodstvo“. Svoje znanje Ajla znatno produbljuje i neformalnim obrazovanjem u vidu pohađanja brojnih edukacija te volontirajući na poljima koja su u uskoj vezi s ekonomijom. Međutim, Ajla je i veliki ljubitelj čitanja knjiga iz oblasti psihologije, a znanja stečena na taj način primjenjuje u svojim volontiranjima u okviru Fondacije Hastor.

Budući da je stipendistica Fondacije od 2015. godine, kada je još uvijek pohađala osnovnu školu, Ajla naročito ističe volontiranja koja su joj bila jako korisna tokom osnovne škole. Volonterske grupe u kojima učenici imaju svoje mentore važne su i korisne zbog svesrdne pomoći mentora oko učenja i gradiva kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi.

Nažalost, zbog pandemije, svoja volontiranja, gdje je bila u ulozi mentora, Ajla nije mogla realizirati na način na koji je zamišljala. Uprkos ograničenjima s kojima se susretala prilikom planiranja i realizacije online volonterskih sastanaka, nastojala je i u online okvirima osmisliti sastanke i iskustva vrijedna trajnog sjećanja i čuvanja od zaborava.

Zajedno s mentoricama Adelisom Sirćo i Kanitom Hopovac naša Ajla se trudila naći korisne teme i zanimljive načine koji su se mogli učiniti zabavnim djeci u online okruženju. Naša Ajla je volontersko iskustvo stekla i u administrativnom timu Fondacije Hastor. Navodi da je tom prilikom imala mogućnost da bolje upozna rad same Fondacije te je shvatila da zaista ima privilegiju što je dio Fondacije Hastor. Također, navodi da joj je volontiranje u administrativnom timu doprinijelo u tome da bude samopouzdanija u radu s ljudima, a značajno je unaprijedila vještine organizacije i rada u grupi.

Naša stipendistica svakog mjeseca volontira i van okvira Fondacije Hastor, što svakako dodatno pokazuje istrajnost u njenoj filantropskoj misiji. Bila je volonter tokom održavanja petnaestog po redu „Race for the Cure“ događaja u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj volonterski rad je imala priliku upoznati žene koje vode bitku s najtežom bolešću te se upoznati sa značajem prevencije. Ovi su volonterski susreti Ajlu osvijestili da je život koji nam je dat uistinu kratak po svojoj prirodi, a da je sjećanje na lijep i ispunjen život vječno. Pored toga, volontirala je na Ekonomskom forumu koji se održao 2022. godine, a organiziran je od strane Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kao što je istaknuto na početku teksta, Ajla često pohađa neformalne edukacije koje joj pomažu na raznim poljima njenog djelovanja. S tim u vezi, posebno ističe učešće na panelu pod nazivom „Femicid u medijima: Koraci ka etičkom izvještavanju“ i učešće na predavanju „Sloboda govora nije jednako govoru mržnje“. Tokom ova dva edukaciona susreta usvojila je brojna znanja i vještine koje je potom iskoristila u radu sa svojom mentorskom grupom u okviru Fondacije Hastor pa su joj, ističe, bili od velike koristi.

Za sam kraj, Ajla kaže da je kroz volontiranja i edukacije uvidjela da mladi mogu pokrenuti promjene u društvu sve dok su aktivni. Njena poruka za sve stipendiste Fondacije Hastor, ali i mlade diljem naše domovine glasi: Umjesto hodanja po površini ekrana izaberite plivanje u dubini knjige. Fondacija Hastor od srca želi da Ajla i svi mladi i vrijedni ljudi nastave osnaživati i jačati temeljne ideje filantropske misije te da se Fondacija kao drvo života nastavi granati zahvaljujući uspješnim i aktivnim stipendistima.

Pripremila: Amina Abaspahić