Misija aktivnog i kontinuiranog činjenja i prenošenja dobra Fondacije Hastor dokazuje da takve, ispravne i plemenite vrijednosti, popločavaju obrazovnje i napredak mladih. Kroz aktivan rad projektnog odjela Fondacije, idejni prijedlozi za unapređenje volonterskih i projektnih aktivnosti pronalaze put do novih donatora i saradnika. Ove godine, na naše veliko zadovoljstvo, dobili smo podršku Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini za implementaciju i realizaciju projekta pod nazivom „EMPOWERING GIRLS AND YOUNG WOMEN THROUGH MENTORING SUPPORT“ čije aktivnosti započinju od ovog mjeseca.

Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini obezbijedit će finansijsku podršku u iznosu od 2.000,00 € čime će sufinasnirati mjesečne stipendije za 8 odabranih studentica mentorica u iznosu od po 250,00 KM. Cilj ovog projekta je da se kroz specijalno pripremljene edukativne radionice radi na osnaživanju mladih djevojaka, tačnije učenica trećih razreda srednjih škola širom Bosne i Hercegovine. Gradovi u kojima će se održavati mentorske radionice su Sarajevo, Zenica, Konjic, Mostar, Novi Travnik, Bijeljina, Živinice i Zvornik. Stručna obuka odabranih mentorica omogućit će da se kroz specijalizirane i pažljivo odabrane teme mentorice pripreme za prenošenje znanja na mlađe učesnice. Kroz ovaj projekat doprinijet ćemo generalnom osnaživanju položaja žena u bh. društvu, čime djelimično pokrećemo jako bitne promjene u ovim segmentima.

Raduje nas činjenica, da naša priča, utkana i pretočena kroz idejne projekte pronalazi i zauzima svoje mjesto kod onih koji podržavaju i čine dobro. Pružena ruka podrške znak je da trebamo ustrajno nastaviti sa širenjem naše misije stavljajući kao i do sada, glavni fokus na mlade.

Ovu priliku koristimo da se zahvalimo Ambasadi Francuske u Bosni i Hercegovini na pruženoj podršci za realizaciju planiranih projektnih aktivnosti.