Šta je bit života? Služiti drugima i činiti dobro – Aristotel nas podsjeća na važnost altruizma, naše prirodno stanje je ostvarivanje dobra za druge i stvaranje harmonije u društvu. Fondacija Hastor prepoznaje važnost tih vrijednosti i radi na tome da volontiranje dobije posebnu važnost smatrajući ga ključnim faktorom pozitivnih društvenih promjena.

 

Stipendisti i stipendistice Fondacije Hastor ističu se po mnogobrojnim kvalitetnim karakteristikama koje su značajne za pokretanje spomenutih promjena: proaktivnost, marljivost, svestranost i predanost volonterskim aktivnostima. Oni su najbolji reprezenti Fondacije Hastor jer aktivno ispunjavaju njenu misiju i ciljeve kroz svoje volonterske aktivnosti unapređujući sebe na ličnom planu i doprinoseći razvoju njihovih lokalnih zajednica.

Glavni cilj naše rubrike „Stipendista mjeseca“ jeste da promoviše stipendiste koji se svojim aktivnostima u okviru Fondacije Hastor svakodnevno ističu i pokazuju u najboljem mogućem svjetlu. Ovoga mjeseca naša počasna titula Stipendista mjesca pripala je Kenanu Klepiću.

 

Kenan je porijeklom iz Zenice i jedan je od najvrednih stipendista koji svojim individualnim primjerom i angažmanom nesumnjivo inspiriše mlade ljude iz svoga okruženja. Trenutno studira na Fakultetu prirodnih i tehničkih nauka na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, Odsjek za softverski inženjering, gdje postiže značajne uspjehe. Uprkos tome što se Kenan obrazuje za rad u sektoru kompjuterskih nauka, njegovo srednjoškolsko obrazovanje bilo je usmjereno ka izučavanju medicine, ali se ipak odlučio za drugi put slijedeći svoje istinske ambicije te s tim u vezi ističe:

Nakon što sam napravio ovu odluku i počeo da se bavim programiranjem, uspio sam da upotpunim nedostatak koji sam osjećao. Izazov i zadovoljstvo sam pronašao u rješavanju problema i pronalasku najboljeg rješenja za određene zadatke, a smatram da mi je i manjak predznanja pomogao, jer me to motivisalo da se još više trudim i učim kako bih mogao nastaviti studirati ono što volim. Moja želja za izučavanjem različitih stvari prenijela se i na moja interesovanja van fakulteta.

 

Kenanov život obogaćuju i drugi interesi i nerijetko ističe svoju kreativnu stranu kroz muziku, svirajući klarinet i učeći svirati gitaru. Uživa u pisanju i čitanju te istovremeno posvećuje vrijeme treniranju kalistenike. Kenan izražava svoje ciljeve i želje kroz integraciju svojih različitih interesovanja u jedinstvenu cjelinu koja pozitivno utječe ne samo na njegov individualni razvoj već i na razvoj drugih. Početna instanca Kenanovog volonterskog angažmana u okviru Fondacije Hastor bila je mentorstvo, a trenutno je dio monitoring tima. Ističe kako uživa u volonterskim aktivnostima u okviru ovog tima i smatra da je upravo monitoring tim istakao najbolje osobine u njegovom volonterskom angažmanu. Kako Kenan navodi, kao mentor imao je drugačiju perspektivu o monitoring timu, ali sada kao član tog tima shvaća pravu vrijednost i ulogu monitoringa. Njegov cilj je pružiti podršku kolegama mentorima osiguravajući da njihovi sastanci budu kvalitetni i zanimljivi. Smatra da je monitoring tim izuzetno važan u Fondaciji Hastor jer djeluje kao posrednik između studenata mentora i administracije Fondacije Hastor. Kenan vješto uspostavlja komunikaciju s administracijom te brzo dobiva odgovore koji su ključni za rješavanje izazova s kojima se mentori suočavaju pri organizaciji sastanaka i obradi tema. Ovo iskustvo predstavlja njegovu najdražu ulogu unutar monitoring tima jer, kako kaže, posebno  ističe  njegovu posvećenost volontiranju. Da je Kenan uzoran stipendista, ponajviše svjedoči njegov intenzivni volonterski angažman. On ističe  ističe da ga Fondacija Hastor motiviše na svim poljima njegova djelovanja:

I pored mog angažmana u okviru monitoring tima, kroz svoje cjelokupno volontiranje shvatio sam da je Fondacija Hastor postala značajan dio moga života, pa tako kroz sve novo što naučim ili radim pokušavam da se ugledam na Fondaciju Hastor i da svoje znanje i vještine gradim i unapređujem uz nju i po uzoru na nju.

 

Kenan navodi kako mu je Fondacija Hastor omogućila ostvarenje njegovog potencijala:

Fondacija Hastor je postala dio mog života, ne samo zbog volontiranja ili mjesečnih sastanaka, već zbog cjelokupne misije Fondacije koja je sada postala i moja. Kroz sve ono što radim trudim se pomoći drugima i naći način da svoja lična interesovanja pretvorim u zajedničko dobro. Isto tako, utjecaj Fondacije Hastor vidim u svakom svom postupku za koji je potrebna hrabrost i dobrota jer mi je Fondacija Hastor omogućila da ostvarim potencijale koje nisam ni znao da postoje u meni.

 

Pripremila: Semina Sadiković