lako august za većinu predstavlja mjesec godišnjih odmora i putovanja, članovi Fondacije Hastor neumorno i predano rade u cilju proširenja svoje velike porodice. Ipak, i kod nas je bilo putovanja, ispunjenih ljepšim, sretnijim i uspješnijim razlozima. Potpisivanjem ugovora o stipendiranju sa stipendistima učenicima osnovnih i srednjih škola Fondacija Hastor još jednom je pokazala kako je najuspješnija fondacija ovog tipa na našim prostorima, prešavši put veći od 10.000 km da bi uspješno okončala prijem stipendista i proces potpisivanja ugovora na području cijele Bosne i Hercegovine i osigurala stipendije za učenike te tako izvršila svoj plan i u narednoj akademskoj godini ostvarila više od 2.300 stipendista. Tokom 17 godina svog postojanja i djelovanja Fondacija Hastor je dosad podijelila skoro 24.000 godišnjih stipendija i zajedno sa svojim stipendistima ostvarila više od 1.700.000 volonterskih sati.

Početak 2023/2024. školske godine za mnoge učenike označit će i početak novog poglavlja u životu jer su postali novi i važan dio naše zajednice. Svakodnevnica novih, ali i starih stipendista uveliko će se promijeniti dolaskom novog sistema mjesečnog volontiranja, a sve u cilju poboljšanja socijalnih vještina, usmjeravanja i usavršavanja ličnosti naših stipendista, ali i razvijanja empatije prema ljudima iz njihove okoline.

Od samog njenog osnivanja poznato je da Fondacija Hastor, osim stipendije koju njeni stipendisti primaju svih dvanaest mjeseci u godini, svojim stipendistima svakog mjeseca kroz pažljivo kreiran sistem volontiranja pruža i priliku da nauče nešto novo što će ih pripremiti prvenstveno za život, ali i za njihov akademski put i razvoj. Naši stipendisti studenti svojim predanim mentorskim radom pripremaju razne oblike predavanja, prezentacija, radionica i na mnoge druge načine utječu na učenike osnovnih i srednjih škola i tako uveliko sudjeluju u stvaranju uspješnih lidera u našoj državi. Upravo tako svaki pojedinac Fondacije čini puzzlu koja bi bez bilo kojeg od navedenih dijelova bila nepotpuna, a svi ponaosob doprinosimo boljem i efikasnijem načinu ostvarenja ciljeva i ideja Fondacije.

 

U cjelokupnom periodu stipendiranja, a kroz volonterske radionice i sastanke nastojimo od naših stipendista izgraditi buduće lidere, unaprijediti njihove vještine, ali iznad svega – usaditi pozitivne ljudske vrijednosti i osobine koje će im na putu ličnog razvoja i napretka biti velika olakšica. Prije svega, u njih želimo ugraditi osobine plemenitosti, humanosti, pomaganja i dijeljenja dobra, koje će im ostati ugrađene i nakon prestanka stipendiranja u Fondaciji Hastor te će ih dalje moći prenositi na druge u svojoj okolini.

 

Razgovori s bivšim stipendistima svakog mjeseca pokazatelj su da se uspomene i ljudi iz Fondacije Hastor ugnijezde u naša srca na posebno mjesto i ostaju tu u svim narednim godinama. Prijateljstva, poznanstva, veze i svi trenuci nastali u Fondaciji kod svakog stipendiste duboko se urežu u srce i sjećanje kroz sve buduće životne prilike koje dolaze. Upravo ovakvu vezu Fondacija Hastor iz godine u godinu nastoji graditi sa svojim stipendistima i s opravdanjem kaže kako su svi njeni stipendisti jedna velika porodica.