Studenti stipendisti Fondacije Hastor koji imaju status mentora imaju neizmjerno važan zadatak, ulogu i odgovornost, jer su svojim pozitivnim primjerima uzor i inspiracija mlađim stipendistima u Fondaciji ali i okruženju. Ovaj mjesec predstavljamo vam našu dvadesetdvogodišnju Indiru Džanić, koja dolazi iz Ćoseta, malog naselja kod Brčkog. Indira je svoje srednjoškolsko obrazovanje stekla u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Brčkom, a trenutno pohađa Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli. Stipendistica Fondacije Hastor je već trinaest godina, a trenutno volontira kao vođa tima mentora koordinatora.

Indira je prvi ugovor o stipendiranju potpisala u petom razredu osnovne škole. Iskustvo koje je stekla kao stipendista Fondacije Hastor nešto je što je prati kroz cijelo školovanje, ali i uveliko gradi njenu ličnost. Tokom svih ovih godina upoznala je mnogo ljudi koji se bave medicinom, ali i brojnim drugim oblastima, što smatra jednom od najvećih prednosti nekoga ko je stipendista Fondacije Hastor. Provela je nebrojeno mnogo sati izučavajući različite teme, što je i utjecalo na to da ona danas bude svestrana osoba sa širokim pogledima na svijet. Volontiranje tokom svih ovih godina bilo je raznovrsno. Konstruktivne diskusije, razgovori s vršnjacima, putovanja, različita predavanja te snalaženja u nepredvidivim situacijama pomogli su joj savladati vještine javnog govora, pripremu predavanja i održavanje različitih vrsta obuka.

Kroz volontiranje u lokalnoj zajednici osvijestila je svoje karakteristike poput humanosti i važnosti pomaganja drugima. Kako i sama kaže, često se pronađe u situacijama gdje ljudima oko sebe prenosi motive i ciljeve Fondacije. Kroz dijalog s Indirom shvatili smo da je to, između ostalog, jedan od glavnih ciljeva Fondacije Hastor – širenje dobrote i pomaganje drugima!

Indira trenutno volontira u Fondaciji kao vođa tima mentora koordinatora, čija je uloga pružiti podršku mentorima na terenu. Njihov cilj je optimizirati volonterski angažman studenata te ukazati na načine na koje sati volontiranja mogu biti maksimalno iskorišteni. Također, njen tim nadzire produktivnost volontiranja koje izvode studenti.

Kao najdraže trenutke u Fondaciji Indira izdvaja osmijehe na licima koje je s kolegama iz volonterskog tima uspjela izmamiti ljudima s kojima su dolazili u kontakt pri volontiranju. Osjećaj koji je prati kroz volonterske obaveze za nju je nezamjenjiv pokretački faktor ka unapređenju ličnosti, ali i okruženja u kojem živi.

Indira je od malih nogu gajila veliku ljubav prema svijetu nauke. Kao posebnu strast uvijek je isticala izučavanje procesa funkcioniranja ljudskog tijela kao savršenog
mehanizma koji trebamo čuvati i njegovati na najbolji način. Humani spektar ovog posla jedan je od glavnih faktora koji ju je vezao za medicinsku struku.

Na pitanje kako je tekao proces odluke o upisu fakulteta, kazala je da nikada nije imala dilemu u vezi s tim jer je već u trećem razredu srednje škole, pri prvom kontaktu sa stručnim i kliničkim predmetima, odlučila da je medicina pravi izbor za nju i da je to njen životni poziv.

Ova hrabra i ambiciozna studentica smatra da je za svaki posao najvažnije pronaći nit koja će nas vezati za njega:

Smatram da medicinari, bilo doktori, tehničari, farmaceuti ili bilo koja druga skupina zdravstvenih radnika, moraju posjedovati dvije osobine: želju za učenjem i razumijevanjem ljudskog tijela i želju za pomaganjem. Kroz srednju školu, odnosno praksu, upravo sam te osobine i spoznala u sebi te nisam mogla pronaći nijedan bolji način da ih iskoristim nego da zaplovim vodama medicine.

Kako Indira kaže, medicina kao naučna oblast pruža priliku za konstantan rast, učenje i rad na sebi te mogućnost spoznavanja sebe kroz spoznavanje (ne)funkcioniranja ljudskog tijela, slušanja tijela te optimiziranja svog, ali i tuđeg života. Također, izučavanjem svih medicinskih polja dobijamo priliku za nadogradnju vlastite ličnosti i karaktera u bezbroj životnih sfera. Svakodnevno izlaganje različitim izazovima i susretanje s brojnim poteškoćama uči nas istinskim vrijednostima
života te koliko je važno iskoristiti svaku minutu i svaki dan života kao da su posljednji.

Pored fakultetskih obaveza i volontiranja, Indira svoje vrijeme ispunjava odlaskom u teretanu i istraživanju nutricionizma, kako bi poboljšala svoje zdravlje i stanje svog duha. Također, isti taj sadržaj dijeli na društvenoj mreži TikTok kako bi motivirala druge. Za kraj, šalje nam snažnu poruku:

Moja poruka svim stipendistima je da iskoriste sve što im život pruža i da sve dobre šanse i prilike prihvate objeručke. Kroz Fondaciju imamo priliku da se izgradimo u jake i sposobne ličnosti s visokim samopouzdanjem te da upoznamo ljude čija prijateljstva će obilježiti naš život. Naučimo uživati u životu, a to zaista možemo s Fondacijom Hastor!

Pripremila: Hana Kolasević