Kreiranje trajnih uspomena i prijateljstava kroz volonterizam

Fondacija Hastor obiluje ambicioznim, iskusnim i smjelim mladim ljudima koji svoje vještine pokazuju kroz ulogu mentora. Sastanci koje imaju priliku voditi svaki mjesec predstavljaju im odličnu podlogu za razvijanje raznovrsnih vještina, zatim za stjecanje novih znanja i iskustva te, ono što je možda i najbitnije, pružaju im mogućnost da pozitivno utječu na stipendiste s kojima obavljaju svoje volonterske sastanke. Cilj naše rubrike „Male priče velikih volontera“ je da donosi kreativne, inspirativne i zapanjujuće priče s volontiranja na terenu, a ovaj mjesec vam pružamo priliku da pročitate priču Maje Bojanić i njene volonterske grupe. Ujedno se nadamo da će vas ovaj tekst motivirati da u ovom mjesecu uradite nešto što će vas istinski ispuniti.

Maja Bojanić dolazi nam iz Dervente i studentica je prve godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci, nastavni smjer na Odsjeku za matematiku i informatiku. Maja je za Fondaciju Hastor saznala krajem devetog razreda osnovne škole, a početkom srednjoškolskog obrazovanja postaje i stipendistica.

Fondacija je dosta utjecala na moj napredak, a najveću promjenu vidim u svom odnosu prema doprinosu zajednici i volontiranju, ističe Maja, dok se prisjeća svojih početaka.

Ono što je specifično za Majinu priču jeste to da ona trenutno volontira kao mentorica učenici III razreda srednje škole u Derventi, a pored toga je i član Kluba za tehničke nauke, gdje održava instruktivnu nastavu učenicima kojima je potrebna. Uzimajući u obzir da je ovo njena prva godina u ulozi mentora, navodi da je stekla sjajno iskustvo i nova poznanstva, ali i da je naučila biti snalažljivija i kreativnija. I Maja i stipendistica s kojom volontira dolaze iz Dervente, malog grada koji nema mnogo prilika za volontiranje u zajednici, ali njih dvije zajedničkim snagama uvijek odrade neke lijepe i korisne aktivnosti. Maja navodi da je jako neobično raditi sa samo jednom stipendisticom, ali svakako se trudi da sastanke pripremi isto onako kako bi ih pripremila da ima više učenika. Ovomjesečne sate volontiranja u lokalnoj zajednici Maja i njena učenica provele su u vrtiću u mjestu gdje žive. Naša mentorica je sve to isplanirala s jednom posebnom namjerom. Naime, učenica s kojom volontira istakla je da razmišlja o upisu na Fakultet za predškolsko obrazovanje te je Maja odlučila da ovim volontiranjem učenici pruži mogućnost da dublje istraži svoje želje i razmišljanja. Po dolasku u vrtić iz Uprave su im dodijelili dvije starije grupe djece, uzrasta od 4 do 5 godina.

Maja je bila u jednoj grupi, a stipendistica Erna u drugoj. Zajedno s djecom iz vrtića pravile su novogodišnje ukrase. Maja i Erna su se potrudile da unaprijed pripreme sve što je potrebno za izradu ukrasa te su po dolasku odmah počeli s izradom. Nakon toga su se igrale s djecom te nastojale što bolje upoznati kakav je to posao učiteljica u vrtiću. Po završetku svog volontiranja pomogle su i u pripremi djece za spavanje te su sa širokim osmijesima napustile prostorije vrtića.

Volontiranjem u zajednici uočavamo mnoge benefite, kako za mentore tako i za njihove učenike. Volontiranje u Fondaciji Hastor utječe u velikoj mjeri na svakog mentora jer nas uči da svoje znanje prenesemo na druge osobe, da se trudimo da im budemo uzori i da budemo najbolja verzija sebe, kaže naša mentorica. Maja je navela da zahvaljujući volonterskim aktivnostima svi učenici stipendisti imaju mogućnost da uče od svojih mentora, da učestvuju u volontiranju iznošenjem vlastitog mišljenja, kao i da grade sebe iz dana u dan. Volontiranje u zajednici potiče učenike da sutra budu bolja verzija sebe, da se ne plaše pomoći drugima i da se dobro dobrim uvijek vraća. Mjera u kojoj Fondacija Hastor i njeni mentori potiču na važnost volontiranja može se uočiti upravo kroz Majin primjer jer ističe kako kroz mentorski angažman u Fondaciji jača samopouzdanje i u njoj se budi želja za aktivnijim volontiranjem. Za sami kraj, Maja je imala želju prenijeti jednu poruku svim trenutnim, ali i budućim stipendistima Fondacije Hastor:

Na pravom ste mjestu, iskoristite sve mogućnosti koje vam Fondacija pruža, te iskoristite volonterske sate kako biste unaprijedili sebe, podigli svoj nivo samopouzdanja i možda, jednog dana, sve to prenijeli na neke nove stipendiste.

 

Pripremila: Aida Suljić