Volontiranje oplemenjuje čovjeka, ukazuje na benefite pomaganja drugim ljudima te na činjenicu da čovjek i malim djelima može doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu.Svaki korak koji činimo treba biti korak ka ljepšoj budućnosti. Stipendisti Fondacije na razne načine volontiraju. Prije svega, tu su sastanci koje mentori organizuju sa učenicima osnovne i srednje škole, i pri tome obrađuju edukativne teme na kreativan način. Zatim, volontiranje u lokalnoj zajednici, pri čemu daju doprinos svojoj zajednici, po bilo kom osnovu.

S obzirom na to da je pandemija izazvana virusom COVID-19 ograničila mogućnosti kretanja stipendisti volontiraju u lokalnoj zajednici, birajući načine u skladu s epidemiološkim mjerama. Neki stipendisti su članovi raznih organizacija u kojima također volontiraju, jedna od takvih je i Ilhana Čaušević koja dolazi iz Gornjeg Vakufa-Uskoplje. Ima 18 godina i završila je Srednju mješovitu školu – medicinska škola u Gornjem Vakufu. Svoje obrazovanje planira nastaviti na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu. Ilhana je od drugog razreda srednje škole članica Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u čijem okviru je učestvovala u raznim projektima zajedno s drugim srednjoškolcima.

Sastanke smo imali na nekim mirnijim mjestima gdje smo odlučivali šta dalje raditi. To me posebno radovalo. Imali smo projekte čišćenja nekih izletišta, srednjoškolsku večer, neka takmičenja te smo organizirali kampove na raznim mjestima.

Pored toga, Ilhana je učesnica i mnogih drugih radionica. Neke od njih su „SMART’Y“, „Toxic Masculinity“ te „Movie Q“. Radionice su bile popraćene raznim aktivnostima. Ilhana ističe da su te radionice interesantne jer pored zabavnog dijela svi ponešto nauče, a istovremeno čine i korisne stvari za zajednicu. Postavljali su tablu za Ždrimački slap, čistili i postavljali kontejnere. U okviru radionica održala su se edukativna predavanja, a predavači su im prenijeli razna iskustva.

Ilhana je stipendistica Fondacije četiri godine i kroz taj period se upoznala s drugim mladim ljudima u Fondaciji i stekla lijepa iskustva i prijateljstva.

Biti dio Fondacije za mene je uistinu divno iskustvo. Volim volontirati zajedno s ostalima u grupi, jer se na taj način upoznajem s okolinom i društvom. Hvala Fondaciji na podršci koju mi pruža.

Nadamo se da će Ilhana u svom daljem obrazovanju biti još uspješnija, a u tome joj želimo svu sreću.

Fatima Gazić