Titulu stipendiste mjeseca nosi naš Said Kamenica, koji se pored vrijednog rada s mlađim stipendistima i volontiranja u lokalnoj zajednici odlično pokazao i u prevodilačkom timu Fondacije Hastor. O njegovim životnim izborima i uspjesima pročitajte u nastavku.

Said dolazi iz Sarajeva, osnovnu školu završava u Katoličkom školskom centru „Sv. Josip“ nakon čega upisuje Srednju ugostiteljsko-turističku školu. Po završetku spomenute srednje škole upisuje Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i trenutno je četvrta godina na Odsjeku za anglistiku (magistarski studij), smjer Engleski jezik i književnost te na spomenutom odsjeku studira lingvistiku.

Kada govorim o svom dosadašnjem studiranju, uvijek nastojim istaknuti svoj entuzijazam te želju za proširivanjem znanja, bilo da se radi o izučavanju književnosti ili jezika samog po sebi. No, pored toga, jako je bitno da napomenem da mi je dosadašnji tok obrazovanja generalno umnogome pomogao da se razvijem kao ličnost te izrastem u društveno odgovornu osobu. Imajući u vidu sve ove benefite obrazovanja, dio moje svakodnevnice svakako je i savjetovanje mlađih ljudi da se edukuju što je više moguće, da uče na fakultetima i završavaju iste jer je to istinski put za razvoj ličnosti pojedinca i za društvo u cijelosti.

Pored studiranja aktivan je i u drugim sferama svog života i kontinuirano učestvuje u realizacijama projekata, seminara i sličnih događaja. Trenutno učestvuje u realizaciji projekta „Using the Rule of Law to Close Dark Chapters in History: The Case of Bosnia and Herzegovina“, koji je rezultat kolaboracije Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Univerziteta u Leidenu (Holandija). Projekat uključuje obrađivanje materije koja obuhvata rat u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, opsadu Sarajeva u istoimenom periodu kao i genocid u Srebrenici. Cilj ovog projekta koji se realizira sa spomenutim univerzitetom u Holandiji jeste, kao što i sam naziv govori, zatvaranje ovog tamnog poglavlja u historiji naše države i okretanje ka budućnosti koju će države na Balkanu graditi zajedno u slozi i jedinstvu.

U julu planiram učestvovati u projektu pod nazivom „Etika u naučnim istraživanjima“, koji će se realizirati u sklopu odsjeka na kojem studiram, a za koji su predviđene tri radionice, gdje će učesnici imati priliku naučiti sve o pravilnoj provedbi istraživanja, predstavljanja rezultata te etičkim postulatima unutar akademske zajednice koje bi svaki akademski građanin trebao poštovati.

Kao svoj najveći dosadašnji akademski uspjeh izdvaja putovanje u Holandiju 2018. godine, gdje je na Univerzitetu u Nijmegenu održao tri prezentacije o historiji Bosne i Hercegovine u cilju bližeg predstavljanja ove države studentima koji su prisustvovali Saidovim prezentacijama.

Ono što smatram važnim za istaknuti svakako su i moje aktivnosti koje nisu direktno povezane s fakultetom i studiranjem kao naprimjer planinarenje, trčanje, prevođenje tekstova, čitanje knjiga i slično – sve ove aktivnosti me u velikoj mjeri ispunjavaju i čine moj život ljepšim i zanimljivijim na čemu sam, naravno, jako zahvalan. Riječ zahvalnost bila bi odličan uvod u poseban dio priče o meni, upravo me ona uvijek podsjeti na ono što osjećam prema Fondaciji Hastor – iznimnu i duboku zahvalnost. Iako sam jedan od novijih članova velike porodice koju okuplja Fondacija Hastor, to me ne sprečava da izrazim veliku zahvalnost što imam priliku biti dio misije i vizije Fondacije Hastor. Vrijedno je isticanja i to da je Fondacija, mogu slobodno reći, jedna od rijetkih organizacija na prostoru Balkana čiji je glavni cilj pomagati mladim ljudima te ih podržavati u njihovom životu i procesu obrazovanja. Postoji mnogo stvari koje treba istaknuti prilikom spominjanja Fondacije Hastor, mnogo više negoli bi moglo stati u kraći sastav o meni. Po mom mišljenju, nesebična finansijska i materijalna podrška u vremenima kada preovladava finansijska kriza kao i pružanje mogućnosti mladima da volontiraju u lokalnoj zajednici, prevode tekstove, rade u timu za grafički dizajn, pomažu mlađim stipendistima itd. bile bi glavne odlike za koje smatram da ističu našu Fondaciju te je stavljaju na visok položaj u društvu. Imajući ovo na umu, velika mi je želja pomoći Fondaciji Hastor u njenom radu i istinski želim da naša Fondacija nastavi okupljati mlade ljude iz svih krajeva Bosne i Hercegovine koji će zasigurno, prije ili kasnije, biti svijetla tačka bosanskohercegovačke svakodnevnice.

Nejla Komar