Studenti stipendisti Fondacije Hastor su na ovomjesečnom online sastanku koji je održan 23. jula 2021. godine imali priliku slušati o značajnoj temi koju im je predstavio stipendista Said Kamenica, a vezana je za anksioznost i prevazilaženje iste. Danas smo svi, manje-više, izloženi stresu koji se direktno može dovesti u vezu s pojmom anksioznosti te je zbog toga ova tema izuzetno bitna i značajna.

Direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin započeo je mjesečni online sastanak obraćanjem studentima stipendistima i malim podsjetnikom na razvoj same Fondacije od njenog osnivanja do danas. Od početnih 304 stipendista 2006. godine Fondacija Hastor danas je dosegla impresivnu brojku od 2207 stipendista koji svojim volonterskim aktivnostima doprinose lokalnim zajednicama i čitavoj Bosni i Hercegovini. Direktor Fondacije je istakao da će se broj stipendista i dalje povećavati te da se silno radujemo novim snagama koje će našu porodicu činiti ponosnom i sretnom.

Nakon obraćanja direktora, ovomjesečni sastanak nastavili smo predavanjem koje je održao stipendista Said Kamenica. Said je na početku upitao stipendiste koliko su upoznati s terminom anksioznost. S obzirom na to da među studentima stipendistima ima i onih koji studiraju psihologiju, lako smo došli do definicije ovog pojma i do stručnog mišljenja naših stipendista. U nastavku smo se upustili u jednu kvalitetnu diskusiju o ovoj temi s kojom se često, nažalost, i sami možemo susresti. Početak škole, ispitni rokovi, javni nastupi, selidba… samo su neki od uzroka stresa kod mladih, a posebno je to izraženo danas za vrijeme pandemije. Said nam je detaljno objasnio vrste anksioznih poremećaja te načine na koje ih možemo prevazići. Iako je svako od nas drugačiji i ne postoji univerzalni lijek za anksioznost, ipak nam je predavač Said preporučio savjete za smanjenje stresa kao što su boravak u prirodi, redovna fizička aktivnost, meditacija i samorefleksija te smanjen unos kofeina. Stipendisti su razgovarali o svojim iskustvima sa stresom za vrijeme ispitnih rokova i načinima na koji oni prevazilaze stres i tremu.

Sastanak smo završili dodatnim savjetima za suzbijanje anksioznosti i lijepim virtuelnim pozdravima do sljedećeg druženja studenata stipendista. Na sastancima sa studentima stipendistima vrijeme kao da leti te se radujemo i s nestrpljenjem iščekujemo sljedeći sastanak.

Aleksandra Đukić