Književnost je sveukupnost pisanih predložaka, djela, dokumenata, spomenika jednog jezika, naroda, kulturnog kruga ili civilizacije. Važnost književnosti kroz historiju seže do te mjere da je upravo ta vrsta umjetnosti, odnosno njeno postojanje kod nekog naroda bilo i osnov za potvrdu ili negiranje njegovog postojanja.

Svjedoci smo da se nerijetko bosanskohercegovačkim književnicima i našoj književnosti općenito daje malo značaja, stoga uvijek budi nadu vidjeti mlade ljude kako podižu svijest o važnosti kulturnog rasta i razvoja jednog naroda, naročito kada su u pitanju stipendisti Fondacije Hastor. Često su upravo naši stipendisti inicijatori promjena pomjerajući vlastite granice i uvijek čineći korak više. U nastavku donosimo priču o učešću naših stipendistica, Nejle Komar, studentice četvrte godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i Ade Sivac, studentice treće godine Akademije likovnih umjetnoti, na zatvaranju Pop Art Festivala i umjetničkom performansu posvećenom bosanskohercegovačkim književnim velikanima.

Peto po redu izdanje Pop Art festivala svoju završnicu je realizovalo kroz program posvećen velikanima bosanskohercegovačke književnosti. Njima su počast odali mladi umjetnici iz Bosne i Hercegovine, studenti tri sarajevske akademije (Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti i Akademija likovnih umjetnosti), performansom „Tok modre rijeke“ na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović.

Nejla naglašava značaj ovog performansa: Cilj ovog performansa je podizanje svijesti o važnosti ovog kulturnog naslijeđa u centru Sarajeva, gdje se nalaze spomen-biste Mehmedaliji Maku Dizdaru, Ivi Andriću, Meši Selimoviću, Skenderu Kulenoviću, Branku Ćopiću, Rodoljubu Čolakoviću, Isaku Samokovliji i Veselinu Masleši.

Čitanje odlomaka književnih djela iz pera domaćih autora, koje su izveli studenti Akademije scenskih umjetnosti, je označilo početak programa, pozivajući publiku da priđu svakoj bisti, gdje će ih dočekati studenti Akademije likovnih umjetnosti, među kojima je i Ada slikala portrete spomenutih književnika na licu mjesta, kao i instrumentalne solo izvedbe studenata Muzičke akademije. Među njima je i Nejla svirala violončelo dok su se recitovali odlomci Ive Andrića i Meše Selimovića. Ada je ukratko opisala doživljaj tokom performansa: Šarolikim bojama slika, čitanjem odlomaka djela književnika i zvukom raznih muzičkih instrumenata doimalo se da je cijeli trg oživio. Biste više nisu nepomično stajale, jer im je različitim izvedbama udahnut život.

Program je završen horskim izvođenjem pjesme „Modra rijeka“, bh. književnika Mehmedalije Maka Dizdara koju je otpjevao oktet studenata Muzičke akademije u Sarajevu. Na ovaj specifičan način postignut je kolektivni rad studenata tri sarajevske umjetničke akademije na izuzetno važnoj temi za bh. kulturu.

Naše stipendistice su itekako aktivne i pored njihovih fakultetskih obaveza. Nejla je dosad imala priliku da učestvuje na mnogim domaćim i međunarodnim koncertima, festivalima i projektima, kao što su otvaranje obnovljene sarajevske Vijećnice, Sarajevska zima, promocije knjiga, izložbe, a imala je čast i prirediti nekoliko humanitarnih cjelovečernjih koncerata u Mostaru i Sarajevu. S druge strane, Ada ponosno izdvaja pobjedu na državnom takmičenju iz pružanja prve pomoći 2019. godine, kao i priliku da po pozivu udruženja Cultus BH, koje promoviše bosanskohercegovačke umjetnike, napravi samostalnu izložbu radova u Minhenu. Trenutno većinu svoga vremena provodi u ateljeu gde zajedno s umjetnikom Enesom Sivcem realizuje mnogobrojne skulpturske radove.

Fondacija konstantno radi na promovisanju bh. kulture i naših najvećih postignuća, stoga nam je veoma drago imati u našoj porodici mlade ljude poput Nejle i Ade koji u vremenu upitnih kulturnih vrijednosti potiču i ističu ono što zaista vrijedi i što predstavlja kulturu i umjetnost naše države.

Alek Isaković