Takmičenja u biznis-idejama postaju sve popularnija u našoj državi. Na jedno takvo takmičenje prijavila se naša stipendistica i svojim uspjehom pokazala spremnost za napredak u današnjem svijetu. Senaida Salkić je osamnaestogodišnja Travničanka koja je ove godine završila Mješovitu srednju školu u Travniku prosjekom 5.0. Slobodno vrijeme provodi s osobama koje voli i koje su važne u njenom životu. Pored toga često gleda filmove i bavi se raznim istraživanjima kojima proširuje svoje znanje i vidike. Veliku ljubav gaji i prema engleskom jeziku koji koristi u svakodnevnoj interakciji s bliskim osobama.

Kroz školovanje bila je učesnica takmičenja iz raznih oblasti, ali kao najbitnije izdvaja takmičenje „Business me“ koje je održano tokom prethodne školske godine.

Takmičenje se zasnivalo na konceptu izmišljenih kompanija u kojima učesnici prave vlastiti asortiman i stvaraju svoju poslovnu politiku. Preduzeće naše stipendistice i njenih kolegica nosilo je naziv „Flora“. Cilj preduzeća bio je prodavanje proizvoda za lice koji su napravljeni od prirodnih sastojaka te je odatle i došla ideja za sami naziv. Senaida je imala ulogu direktorice preduzeća. Iako je na takmičenju bilo mnogo kompanija s izuzetnim idejama, njena ekipa se izborila za 3. mjesto. Senaida ističe da je, pored motivacije koja dolazi od njenih najbližih, dobro funkcioniranje grupe tajna uspjeha.

Stalnim volontiranjem usvojila sam novo znanje koje sam koristila u praksi, a često je rad Fondacije Hastor bio inspiracija za moje uspjehe. Zahvalna sam Fondaciji i svojoj porodici za mnoge uspjehe koje sam ostvarila u životu. Imati dvije porodice znači imati vječne životne oslonce.

Kada je riječ o njenim planovima za budućnost, trenutno želi da pauzira godinu kako bi pronašla vrijeme da se fokusira na sebe i da analizira svoje istinske želje. Nakon toga planira krenuti na studij sociologije ili softverskog inženjerstva.

Ova priča dokaz je da učenici lakše ostvaruju zadane ciljeve znajući da imaju finansijsku, ali i moralnu podršku Fondacije Hastor.

Nedžma Latić