Aktivizam je društveni angažman mladih ljudi koji su okupljeni oko zajedničke ideje i koji umrežavanjem i provođenjem određenih projekata imaju za cilj poboljšati kvalitet života, steći kompetencije i riješiti aktuelna pitanja, doprinoseći društvu u lokalnim zajednicama i na državnoj razini. Da naši stipendisti, i pored svih obaveza, svoj aktivizam ispoljavaju na različitim poljima, govori i priča u nastavku.

Stipendistica Fondacije Hastor Aida Kauković, pored izuzetnog uspjeha na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i mirovne studije, pronalazi vremena i da doprinosi društvu, kako na lokalnom tako i na državnom nivou, što i predviđa definicija aktivizma. Naime, u svoje slobodno vrijeme, Aida se bavi snimanjem dokumentarnih filmova, interaktivnim izložbama, edukativnim predavanjima kao i međunarodnim projektima.

Iako je studentica kriminologije, Aida svoj umjetnički izraz pokazuje u režiranju te iza sebe ima režirana tri dokumentarna filma. Dva od njih tri predstavljena su u prethodne dvije godine na Sarajevo Film Festivalu u programu kratkih dokumentarnih filmova. U filmu „Govor mržnje na sportskim terenima u BiH“ Aida je, podstaknuta sportom kao pozitivnim primjerom za odgoj djece, stvaranje timskog i takmičarskog duha, širenje vidika te upoznavanje novih ljudi, zajedno sa svojim kolegama, odlučila istražiti tzv. negativnu stranu sporta, suprotnu prethodno navedenim segmentima istog, koja se odnosi na govor mržnje na tribinama i terenima. Drugi festivalski film „Ali“ priča je o dječaku koji svoje putovanje počinje kao desetogodišnjak iz Alepa. Deset godina kasnije, u vremenu današnjice, on još uvijek traga za svojim domom.

Spoj društvenog aktivizma i kinematografije ogleda se upravo u filmu „Sa druge strane medalje“. Namjera filma je probuditi svijest bosanskohercegovačkog društva o potrebama i željama potresenih roditelja kao i odati počast djeci koja su preminula od posljedica raka. Ovaj film nastao je inicijativom jedne od majki čije je dijete preminulo od raka i naše Aide, a uz podršku Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“. Film je trenutno u procesu apliciranja na brojne festivale, a u toku 2021. godine trebao bi se i javno prikazati.

Drugi vid vizuelne umjetnosti kroz koji Aida potencira podizanje svijesti društva o određenoj nepopularnoj temi je interaktivna izložba fotografija. Zajedno s još dvije kolegice pokrenula je seriju izložbi fotografija bosanskohercegovačkih izbjeglica tokom 90-ih godina prošlog stoljeća te fotografija današnjih izbjeglica koje borave u Bosni i Hercegovini.

Izložba je posvećena podizanju svijesti i empatije među građanima Bosne i Hercegovine o patnjama djece i adolescenata imigranata koji su pobjegli iz svojih zemalja u potrazi za sigurnošću i boljim životom. Zamislite da svako od nas može ispričati novu priču, ljepšu, vedriju, lepršaviju i sa sretnim početkom za bar jedno ljudsko biće čiju fotografiju prvi put vidi na zidu. Uz to, sve priče stranaca s fotografija, povezuje ista težnja, ista nada, ista želja – da na izbjegličkom putu pronađu novi dom.

Pored umjetničkog vida podizanja svijesti o određenim problemima, Aida i educira mlade ljude o tome kako kroz videoaktivizam podići svijest o mogućnostima i pravu na selekciju informacija. Aida je pokušala ukazati na važnost filma kao načina izražavanja sopstvenog mišljenja o društvenim događajima i činjenice da film daje živopisnu sliku koja podstiče na razmišljanje kroz prenošenje određene poruke.

Da nikad ne zaboravlja iskazati ljubav prema svojoj domovini, govori i učešće u projektu Američke ambasade u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Naša BiH je u našim rukama”. Aida i još pet njenih kolega su sedam dana obilazili mnoge gradove naše domovine, snimali prelijepe pejzaže te intervjuirali mlade ljude iz tih gradova, a snimljene materijale potom pretvarali u kratke dokumentarne filmove o unapređenju turizma, vlastitih poslova među mladima i neformalnom obrazovanju. Za učešće u ovom projektu, Aida je osvojila i nagradu povodom „#myHometown“ takmičenja.

Fondacija mi je pružila priliku kakvu sam dugo vremena čekala, pozvala me na svoje putovanje da pomognem drugim mladim ljudima na njihovom putovanju. Veoma je bitno otvoriti mogućnost mladima da razgovaraju oko važnih pitanja našeg doba, da spoznaju svoju životnu svrhu i da uvijek imaju nečiju podršku kao što sam i ja dobila njihovu.

Našoj Aidi želimo još mnoštvo uspješnih projekata te kontinuiranu istrajnost u društvenom aktivizmu.

Alek Isaković