Sjajan primjer da je moguće postići vrhunske rezultate u različitim poljima je stipendistica Fondacije Hastor Amina Fazlić koja je uprkos teškoj situaciji na globalnom, ali i na privatnom nivou uspjela da održi fokus na svom obrazovanju i da bude najbolja u različitim takmičenjima na kojima je učestvovala.

Amina je rođena 12.12.2005. godine u Puli u Republici Hrvatskoj, a trenutno živi s majkom u Šamcu. Još odmalena je neprestano težila ka tome da slijedi svoje snove i da bude najbolja u svemu što voli, ali prvenstveno u znanju. Tako je još prije polaska u osnovnu školu naučila engleski jezik prema kojem i danas gaji veliku ljubav i koji joj je otvorio put ka učenju drugih stranih jezika te širenju vidika i uviđanju kakvo bogatstvo strani jezici zapravo nude. Međutim, nije se zaustavila samo na učenju engleskog jezika jer je već s 5 godina počela pohađati islamsku vjeronauku u džamiji u Šamcu. Amina je islamsku vjeronauku pohađala 10 godina te je tokom tog perioda ostvarila mnoge uspjehe i prva mjesta na takmičenjima koja su se organizirala iz oblasti islamske vjeronauke. Navodi da su joj ovi uspjesi nešto na što je veoma ponosna jer je stekla veliko znanje i jer je islamsku vjeronauku zavoljela od malena te se sa njom i srodila, rasla i razvijala se. Godine 2012. Amina je krenula u prvi razred Osnovne škole “Šamac”. U toku svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored školskih obaveza, bila je redovni član mnogih vannastavnih aktivnosti, pa je tako 2018. godine osvojila prvo mjesto na školskom, općinskom, regionalnom i republičkom takmičenju zajedno sa svojim školskim horom.

Iako je svoj talenat, trud i zalaganje pokazala kroz uspjehe na polju islamske vjeronauke, učenja stranih jezika i muzike, nije se na tome zaustavila. Nastavila je da se bavi izučavanjem drugih nauka budući da veliku ljubav gaji prema fizici i matematici. Ljubav prema navedenim predmetima je uz veliko zalaganje dovela do toga da je 2019. godine osvojila prvo mjesto iz fizike na školskom takmičenju, a treće mjesto na općinskom takmičenju. Već naredne godine, Amina je iz oblasti fizike osvojila prvo mjesto na školskom takmičenju te četvrto mjesto na općinskom takmičenju. Možda i najbolji dokaz o velikoj ljubavi prema učenju Amina je dokazala u toku ove godine kada je uprkos gubitku oca i nane u rasponu od šest mjeseci uspjela da učestvuje u takmičenjima iz matematike i fizike, ali i da osvoji mjesta vrijedna hvale i pomena – treće mjesto iz matematike i drugo mjesto iz fizike na školskim takmičenjima. Sva ta dešavanja su bila razlog da Amini 2021. godina bude istovremeno i najbolja i najgora godina do sada. Međutim, teška životna situacija nije poljuljala Aminu da svoje osnovnoškolsko obrazovanje završi s titulom “Vukovac” budući da je ona jedina učenica koja je u svojoj generaciji završila sve razrede osnovne škole s prosječnom ocjenom 5.00. Pored ove posebne titule, Amina je dobila još tri posebne diplome iz predmeta: fizika, muzička kultura i islamska vjeronauka.

Ove godine se uspješno upisala u Behram-begovu medresu u Tuzli. Amina slobodno vrijeme najviše voli provoditi s porodicom i prijateljima te crtati, pisati i učiti o kaligrafiji arapskoga jezika. Ljubav prema stranim jezicima Amina je naslijedila od svoga oca koji je perfektno govorio tri jezika i koji je nažalost preminuo, te aktivno govori engleski jezik njemački jezik, talijanski jezik, a arapski jezik još uvijek uči u svoje slobodno vrijeme. Međutim, Amina ističe da ipak svoje slobodno vrijeme najviše voli da iskoristi u vidu volontiranja u Fondaciji Hastor, gdje pomaže djeci iz školskih predmeta u vidu časova kada svoje znanje nesebično dijeli.

Ponosni član Fondacije Hastor sam od 2014. godine. Fondacija Hastor je jedna velika porodica koja je bila tu kad mi je bilo najteže i zajednica koja je mi je vratila vjeru da ću se ipak moći uspješno školovati i ići dalje kroz život i Fondacija koja nas uči svim važnim osobinama čovjeka u pravom smislu.

Amini želimo puno uspjeha i sreće u budućem školovanju i da ostane svestrana te puna ljubavi prema znanju jer vjerujemo da će sjeme znanja koje je počela da sadi od malih nogu izrasti u ružu uspjeha koja će vječno mirisati!

                                                                                                                   Amina Abaspahić