Uprkos pandemiji, stipendisti Fondacije Hastor nastavljaju nizati razne uspjehe, organizirati projekte, seminare i takmičenja te učestvovati na istima. Jedan primjer toga su i naše dvije stipendistice Semina Bulić i Amina Basarik, studentice Internacionalnog univerziteta Burch, koje su bile dijelom takmičenja u pravljenju dizajna za COVID-19 zaštitne maske u organizaciji „PixelCrew“ kluba.

„PixelCrew“ klub je osnovan u akademskoj 2018/2019. godini na Internacionalnom univerzitetu Burch i on je studentski klub grafičkih dizajnera na Fakultetu za edukaciju i humanističke nauke, gdje studenti imaju priliku pokazati svoje znanje i kreativne ideje kroz vannastavne aktivnosti.

Naša stipendistica Semina Bulić, studentica grafičkog dizajna, dobila je poziv za mjesto potpredsjednice „PixelCrew“ kluba, a opisuje nam kako je sve počelo:

Početkom akademske godine došla sam na ideju da napravimo takmičenje sa članovima našeg kluba na temu dizajniranja naših maski. Prvi korak je bio pisanje briefa za „Our cool masks“ projekat, a nakon toga uslijedilo je pisanje plana aktivnosti te slanje istog na odobrenje za izdavanje budžeta.

Posebnu radost Semina iskazuje kada govori o porodici Fondacije Hastor, kao i Internacionalnom univerzitetu Burch:

Jako sam sretna što sam dio i Fondacije Hastor i Univerziteta Burch, jer mi je važno biti okružena liderima koji vjeruju i podržavaju ideje mladih ljudi. Koliko god IBU i Fondacija Hastor predstavljaju mene, toliko i ja predstavljam njih.

Cilj projekta je da bio da članovi steknu iskustvo u dizajniranju zaštitnih maski koje su vizuelno uljepšane njihovim idejama. Učesnici su koristili ilustraciju, fotografiju, kolaž, tipografiju i razne druge tehnike pri radu. Projekt je bio podijeljen u više faza: osmišljavanje, plan i pisanje projekta, otvoreni poziv za dostavljanje ideja te biranje i proglašavanje pobjednika, printanje maski, pravljenje i dodjela diploma i poklona te izlaganje maski i dokumentovanje.

Kao jedna od organizatorica spomenutog takmičenja, Semina ističe kako je cjelokupan proces bio edukativno-zabavnog karaktera:

Bilo mi je izuzetno zabavno, poučno i, naravno, u nekim situacijama i stresno iznijeti ovaj projekt s obzirom na to da je ovo bio moj prvi samostalni projekt ovakve vrste. Radujem se onima koji tek dolaze i jedva čekam da uplovimo u realizaciju novih u sljedećoj akademskoj godini. Kada se „bacite“ u nešto vama nepoznato, na kraju budete i ponosni i zadovoljni što ste učinili taj prvi korak.

Amina Basarik, stipendistica Fondacije Hastor koja studira grafički dizajn na Internacionalnom univerzitet Burch, uzela je drugo mjesto na ovom takmičenju. Kako na takmičenju nije bilo određene teme, sve je bilo prepušteno mašti i kreativnosti:

Dosta sam razmišljala koji dizajn da napravim i ovo je bio pokušaj da se nešto nama još uvijek neprirodno učini prihvatljivim ukrašavanjem nečim što potječe iz prirode. Različitim bojama latica na cvijeću sam htjela predstaviti različitost među ljudima i način na koji to ustvari gradi harmoniju među nama.

O značaju Fondacije Hastor na putu ka ostvarenju ciljeva i snova, Amina kaže:

Upisati da učiš ono što voliš je velika blagodat jer u tom slučaju svaki posao koji treba odraditi više nije obaveza već užitak, čiji je cilj biti što bolji i naučiti što više. Fondacija Hastor predstavlja za mene veliku podršku i pomoć i želim reći da je moje iskustvo tokom studiranja zahvaljujući Fondaciji mnogo bogatije i kvalitetnije.

Moja poruka svim čitaocima je: ne bojite se neuspjeha. Nemojte dopustiti da vas neuspjeh sputava jer u svakom slučaju, ostvarite li rezultate ili ne, vi uvijek dobijate mnogo toga baš kao što neko reče: „Iza svake uspješne slike stoji galerija neuspješnih.”

Nejla Komar