Možemo se složiti da je fizika jedna od najzahtjevnijih nauka jer se bavi matematičkim opisivanjem različitih fizičkih zakona u prirodi. Sve u toj prirodi zasniva se na teorijama, a te se teorije provjeravaju eksperimentima. Zbog svoje složenost njome se bavi izrazito malen broj ljudi na svijetu i zato se naša fondacija može pohvaliti da u krugu svoje porodice ima mladu nadarenu stipendisticu kojoj je fizika postala životni poziv.

Majra Šišić ove akademske godine upisala je četvrtu godinu fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Fiziku volim od najranijih dana i još kroz osnovnu i srednju školu sam nizala uspjehe na raznim takmičenjima i aktivnostima. Tu ljubav nastavila sam da širim i prenosim na učenike kroz razne škole fizike koje često organizujem za učenike osnovnih i srednjih škola te kroz mentorstvo za takmičenja, gdje naši učenici predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na balkanskom, evropskom i međunarodnom nivou.

Majra je postala dio Fondacije Hastor u februaru ove godine:

Fondacija je na mene jako pozitivno utjecala i ima jako veliki značaj u mom životu. Zbližila sam se s drugim stipendistima iz svoga grada i uživamo u zajedničkim druženjima kroz volontiranja svakog mjeseca i, naravno, mnogo učimo. Također sam spoznala značaj volontiranja u lokalnoj zajednici i nastojim uvijek aktivirati se gdje je moja pomoć dobrodošla da se riješi neki problem koji se tiče više ljudi.

Majra je ove godine bila mentor i lider tima učenicima na Balkanskoj olimpijadi iz fizike.

Osvojili smo zlatnu i bronzanu medalju te dvije pohvale. To je jako značajan uspjeh za cijelu Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da je ovo tek druga zlatna medalja za našu državu iz nekog takmičenja iz fizike. Organizovala sam i održala kvalifikaciono takmičenje za izbor ekipe te, nakon toga, marljivo radila nekoliko sedmica s odabranom ekipom učenika. Trud je prošao zapažen i ostvarili smo dobre rezultate.

U decembru će Majra predvoditi i ekipu koja će predstavljati Sarajevo na Međunarodnoj olimpijadi metropola, gdje učestvuju sve evropske metropole. Pored takmičenja, Majra je kontinuirano angažovana kao predavač na različitim kampovima i školama fizike koje najčešće organizuje Društvo fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine. Oni su namijenjeni za sve osnovce i srednjoškolce koji su ljubitelji fizike i žele znati više nego što se uči u školama. Prošlog ljeta održao se Ljetni kamp fizike na kojem je naša stipendistica bila u organizacionom timu, a imala je i ulogu predavača.

No, tu uspjesi i planovi ne staju, jer je ambicija ono što gradu uspješne ljude. Majra planira u posljednjoj trećini tekuće godine pokrenuti školu fizike koja bi imala nešto trajniji karakter, a sve njene ciljeve i ostvarenja će pomno pratiti i njena Fondacija Hastor. Zbog toga već sada možemo reći da ovo sigurno neće biti posljednji put da redakcija naše fondacije piše o talentovanoj Majri.

Sevleta Halilović