Organizacione vještine naših stipendista ne dolaze do izražaja samo u toku nastavne godine već i nakon što završe svoje nastavne i ispitne obaveze. Povezati svoju struku s društveno korisnim radom uvijek je itekako pohvalno, a u nastavku čitajte o čemu se radi.

Stipendistica Nejla Graho iz mjesta Gorani kod Konjica studentica je na Odsjeku za sport i zdravlje Nastavničkog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Na prvoj godini studija postala je državna seniorska prvakinja u karateu i iste godine osvojila Dekanovu nagradu za najbolje studente Nastavničkog fakulteta. Ove godine je bila dio projekta „Stariji brat, starija sestra“, mentorski projekt kroz koji se spajaju volonter/volonterka (stariji brat/sestra) i dijete (mlađa sestra/brat) s ciljem razvijanja kvalitetnog, brižnog i podržavajućeg odnosa. Taj se cilj ostvaruje putem dva oblika: rad volontera/volonterke s djetetom i rad stručnjaka/stručnjakinje s volonterom/volonterkom. Osim toga, bila je trenerica u školi gimnastike „Make a move“, učestvovala je na utrci od 5 km u Jablanici te osvojila 2. mjesto u svojoj kategoriji i, pored svih vannastavnih aktivnosti, ponovila uspjeh s prve godine studija, ostvarivši maksimalan prosjek ocjena.

Moja sportska priča počela je prije 15 godina u mjestu u kojem živim. Tada je klub iz Konjica imao svoje termine u područnoj školi u Goranima, 27 km udaljenoj od Konjica.

Kaže kako je sport odredio njen životni put, da je zahvaljujući njemu putovala u mnogo gradova Bosne i Hercegovine i okolnih zemalja. Zahvaljujući medaljama na državnim prvenstvima s reprezentacijom BiH je nastupala na balkanskim prvenstvima i postala vice-šampionka Balkanskog školskog prvenstva, ali, naglašava, najvažnije je to što je upoznala divne prijatelje. Zbog svega prethodno nabrojanog po završetku srednje škole jedina logična opcija bio joj je upis na Odsjek za sport i zdravlje.

Svoju ljubav prema sportu i radu s djecom je odlučila usmjeriti ka organizovanju ljetne škole u rodnom mjestu te je ovo ljeto pokrenula Ljetnu školu sporta za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Svi treninzi su održavani u dvorištu Područne škole „Gorani“, gdje smo izvodili treninge iz šest sportova: atletika, gimnastika, ples, košarka, odbojka i fudbal. Uz to smo imali i goste na treningu, sportiste koji su u svojim oblastima prikazivali vještine i djeci prenosili znanje. Osim treninga, išli smo i na tri izleta, dva smo održali na stadionu iznad sela, a treći izlet je podrazumijevao odlazak u Mostar. Ljetnu školu sporta pohađalo je 34 djece iz osam mjesta. Iz jedne porodice članarinu je plaćalo samo jedno dijete, a upravo je članarinama finansirana sva oprema koju smo koristili te dio autobuske karte do Mostara. Svu nabavljenu opremu smo donirali područnoj školi u Goranima. Na kraju smo, uz muzički program (pjesmu i ples), upriličili dodjelu medalja i diploma za djecu i zahvalnice za sve koji su pomogli rad Ljetne škole sporta.

Nejla ističe kako su, po završetku Ljetne škole, ogromnu radost i zahvalnost izrazila sva djeca i njihovi roditelji te planira nastaviti s ovim projektom i iduće godine.

Sebi je dala za cilj do kraja školovanja postati najbolja verzija sebe, a ono što je zaista ispunjava je rad s djecom i rad u fitnesu.

To je ono čime se želim baviti, u čemu želim napredovati i u čemu vidim sebe u budućnosti.

Kaže kako joj je porodica najveća podrška u životu, ali da bez Fondacije Hastor, čija je stipendistica već osam godina, mnoge stvari ne bi bile moguće.

Svi uspjesi i nagrade su rezultat konstantnog rada i podrške. Fondacija Hastor mi uvijek daje vjetar u leđa. Konstantna motivacija koju mi pruža, ali i općenito briga za svakog stipendistu ponaosob su izuzetne stvari koje stvaraju veoma lijep osjećaj. Trudim se da Fondaciju Hastor svojim trudom učinim ponosnom i da joj na pravi način zahvalim za sve što je godinama pružala mojoj porodici i meni.

Našoj Nejli želimo da ostvari svoje životne ciljeve, a Fondacija se uvijek ponosi kada njeni stipendisti samoinicijativno uspješno organizuju društveno korisne događaje, naročito kada su u pitanju rad s djecom i fizička aktivnost.

Pripremio: Alek Isaković