Svakim danom stipendisti Fondacije Hastor bilježe sjajne rezultate na fakultetu i u vannastavnim aktivnostima. Emir Bakunić i Lejla Ajanović su stipendisti koji nam pokazuju da znanje stečeno na fakultetu mogu iskoristiti za timske projekte šro predstavlja jedan vid prakse i vježbe za buduću profesiju, ali i da, zahvaljujući upravo tom znanju, mogu doći do svjetski poznatih takmičenja, kakvo je u ovom slučaju takmičenje „Formula Student“.

„Formula Student“ takmičenje, u organizaciji FSAE (Formula Society of Automotive Engineers), važi za jedno od najprestižnijih inženjerskih takmičenja na svijetu gdje studenti osmišljavaju, konstruiraju te izrađuju bolid. Na taj način se promoviše i podstiče inovativnost i sposobnost studenata da teoriju naučenu na fakultetu primjenjuju u praksi.

Emir i Lejla su studenti pete godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu, a stipendisti Fondacije Hastor su već drugu godinu. Emir odmalena gaji ljubav prema motorsportu i automobilima, pa mu to predstavlja i vodeću motivaciju pri studiranju i projektima u kojima učestvuje. Pored toga, bavi se i brdskim biciklizmom i powerliftingom.

Lejla slobodno vrijeme provodi unapređujući svoje formalne i neformalne vještine, a uživa i u čitanju, istraživanju i volontiranju. U Arger Racing Formula Student Team ju je dovela želja za praktičnim radom i novim iskustvima.

Ideja o ovom projektu nastala je u decembru 2019. godine, kada je Emir, zajedno s još dvojicom kolega sa smjera Motori i vozila započeo istraživanje o takmičenju „Formula Student”. U februaru 2020. godine su formalno osnovali Arger Racing Formula Student Team, gdje su im se priključili i drugi studenti, uključujući i Lejlu.

Isprva, najveća motivacija pri pokretanju projekta bila nam je ljubav i strast prema motorsportu, ali i želja da kroz praktičan rad i samostalno projektovanje naučimo nešto novo i korisno. Motivira nas i želja da postavimo temelje za buduće generacije studenata koji bi radom u ovom timu mogli steći praktična iskustva i nova znanja, koja kroz studiji ne mogu dobiti te, samim tim, da unaprijedimo znanje naših studenata i sam kvalitet studija na Univerzitetu. Ovakav tim je jedna odskočna daska u karijeri bilo kojeg studenta, pa nam je uvođenje te daske prioritet u našem radu, navode Emir i Lejla.

Početna faza projekta ih je zadesila u jeku pandemije, pa im je fokus bio na razvoju njihove formule na računaru te sprovođenju odgovarajućih simulacija kako bi maksimalno pripremili teren za izradu samog bolida. Osnovna je ideja bila razviti bolid koji će u velikom dijelu biti izrađen od dijelova napravljenih u Bosni i Hercegovini, kako bi takvim bolidom predstavljali bosanskohercegovačku privredu na takmičenjima. Sama takmičenja se odvijaju u mnogim evropskim državama poput Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Ovakvo internacionalno takmičenje godišnje privlači stotine studentskih timova iz cijelog svijeta (od Singapura do SAD-a) te bi učešće jednog sarajevskog tima bilo izuzetni ponos i velika čast.

Početkom 2021. godine počeli su s prikupljanjem sredstava za izradu bolida te su uz pomoć mnogobrojnih sponzora, bosanskohercegovačkih kompanija, dobili određena sredstva za početak rada na bolidu. Od tada su izradili šasiju, tj. kostur same formule koji predstavlja najbitniji dio iste. Pored toga su izvršili nabavku motora, koji će pokretati formulu, gdje sada vrše prepravke kako bi imali zavidne performanse. Izrada dijelova za ovjes, kao i dijelova za motor i aerodinamičkih dijelova od karbonskih vlakana je već u toku. Ovom timu slijedi ključan period u izradi formule gdje moraju objediniti sva dosadašnja znanja u jedan proizvod i nadaju se da će imati spreman bolid za sezonu 2022. godine. Do sada su odradili veliki dio posla te optimistično i ambiciozno vjeruju da će uspjeti u svojim ciljevima.

Naš projekat nosi veliki broj izazova i poteškoća, ali zahvaljujući našem timskom pozitivnom duhu i optimizmu, savladavamo sve prepreke koje nam se javljaju. Kako bismo realizirali projekat, potrebna su nam dodatna sredstva te se nadamo da će više bosanskohercegovačkih kompanija shvatiti važnost jednog ovakvog projekta te kroz podršku nama pružiti priliku studentima da pokažu šta mogu uraditi, poručuju članovi tima Emir i Lejla.

Članovi Arger Racing Formula Student Teama rade isključivo na volonterskoj bazi te grade jedan vid volontiranja na nivou Univerziteta. Do sada, kako kažu, studiji su im se prvenstveno fokusirali isključivo na neki vid ispita, dok su projekti u velikom dijelu na marginama.

Uvođenjem studentskih projekata dobijamo stručniji kadar pri završetku studija, ali i omladinu koja je spremna da svojim radom doprinese promjeni društva, naravno, u pozitivnom smislu. Projekt kao što je naš može predstavljati priliku studentima da se kreativno izraze u svojoj struci te da nauče i steknu nova iskustva koja im klasičan studij ne može pružiti. Jako je bitno da mladi pokreću nove projekte, i to ne samo „Formulu Student“, nego bilo koji projekat kroz koji mogu izazvati promjenu, kaže Lejla.

Emir naglašava da je sve vidljiviji pozitivan utjecaj na članove njihovog tima, u smislu da su oni voljni da doprinesu svojoj zajednici. Upravo taj princip predstavlja i jedan od ključnih ciljeva same Fondacije Hastor i kaže da u timu implementiraju ono što su naučili kroz rad u Fondaciji Hastor, a za njene stipendiste imaju poruku:

Naša poruka drugim stipendistima jeste da ne odustaju od svojih snova te da vjeruju u sebe i svoj uspjeh. Ne trebaju nas obeshrabriti porazi nego ih trebamo priželjkivati, jer su oni upravo inicijatori promjene i napretka. Jedna od legendi Formule 1 Niki Lauda kaže: „Iz uspjeha ne naučimo apsolutno ništa. Kroz neuspjehe i izazove možemo izvući zaključke.“ To vrijedi i za privatni i za profesionalni život, zaključuju Emir i Lejla.

Pripremila: Aleksandra Đukić