Rubrika aktivnih mladih prostor je kroz koji svaki mjesec predstavljamo najvrednije stipendiste naše Fondacije. To su oni koji iz dana u dan nastoje svoje vrijeme i energiju uložiti u više ciljeve te na taj način poboljšati sebe, ali i svoje društvo. Onako kako je RAM (radna memorija) dio računara bez kojeg se njegov rad ne može ni zamisliti tako su i naši stipendisti, koji, pored volonterskog aktivizma u sklopu Fondacije, izuzetno marljivo rade i u svojim lokalnim zajednicama i time na najbolji mogući način predstavljaju Fondaciju Hastor i njenu misiju, dio bez kojeg naš rad zasigurno ne bi bio isti. RAM je rubrika posvećena onima koji svakodnevno aktivno rade na tome da poboljšaju svoje društvo i unaprijede sebe, stoga nam je zadovoljstvo svakog mjeseca govoriti o nekome od njih, a ovoga puta ta čast pripala je Amini Bukvarević.

Amina Bukvarević porijeklom je iz Kalesije i studentica je Medicinskog fakulteta, Odsjek zdravstvenih studija, smjer Medicinsko laboratorijska dijagnostika na Univerzitetu u Tuzli. Trenutno je na drugoj godini studija. Stipendistica Fondacije Hastor je od 2012. godine. Nastoji biti aktivna i pomoći u granicama svojih mogućnosti gdje god to može. Osim u okviru Fondacije Hastor, Amina volontira i u Udruženju „Ženo, majko, sestro“ i Udruženju „Osmijeh nade“.

Kao osoba koja mnogo voli djecu i raduje se druženju s njima, naša Amina uživa volontirati s mlađim stipendistima i djecom s poteškoćama u razvoju. Veseli je i usrećuje svaki iskreni osmijeh djeteta. Smatra da su to najiskrenija bića na svijetu koja pružaju čistu ljubav ne tražeći ništa zauzvrat. Za sreću im nije potrebno puno, traže je u jednostavnim i malim stvarima. Nadalje, od djece se mogu naučiti najvažnije pouke u životu. Djeca su nama odraslima najbolji dokaz da ne moramo uvijek biti spremni da bismo išli naprijed. Neustrašivost prema nepoznatom, uživanje u svakom trenutku života, beskonačna mašta, slobodan duh i ljubav prema svemu što oko vidi samo su neke od lekcija koje svi moramo naučiti od djece.

Osim volontiranja čitanje knjiga čija se tematika bazira na psihologiji mnogo je ispunjava. Smatra da psihologija ima mnogo toga korisnog za ponuditi.

Sve navedeno Amina vrlo uspješno balansira s redovnim šetnjama sa svojom prijateljicom iz djetinjstva te ističe kako vidi enormnu važnost u druženju i komunikaciji s dragim ljudima i smatra da društvene mreže ne mogu nadomjestiti čar razgovora uživo.

Svaka promjena počinje i završava s nama. Zasigurno su mladi ti koji pokreću promjene u društvu te je veoma bitno imati proširene poglede na dešavanja oko nas. Posjedovanje raznih vještina će nam pomoći u mijenjanju onoga što smatramo pogrešnim.

Kada je Amina postala stipendista Fondacije Hastor, bila je sretna jer je dobila finansijsku pomoć za školovanje ne sluteći koliko će se zapravo emotivno vezati za sve ono što Fondacija jeste. Dobila je moralnu podršku, vjetar u leđa i motivaciju za sve što radi u životu. Postala je sigurnija u sebe i odlučnija u ostvarenju svojih ciljeva. Krenula je s izgrađivanjem novih vještina, a počela je i da aktivno volontira i pomaže drugima.

Fondacija Hastor me osvijestila da imam jedan život koji mi je dat. U tom životu imam mnoge prilike da pomažem, činim dobro i utičem na korisne i pozitivne promjene u društvu. Te prilike ne smijem propustiti jer svako od nas može da doprinese kreiranju bolje budućnosti. Fondacija Hastor me naučila da život nije vrijedan ukoliko ne dijelimo, ne poklanjamo, ne pomažemo i ne dajemo i zato joj veliko hvala na tome.

Moja poruka za stipendiste je da trebaju ulagati u svoje znanje i obrazovanje, biti produktivni, pomagati drugima oko sebe, graditi nove vještine i na taj način biti od koristi sebi, lokalnoj zajednici i društvu u cjelini.

Stipendisti poput Amine nas redovno podsjećaju na ljepote volontiranja. Svakome od nas je lakše učiniti taj prvi korak ka aktivnosti u lokalnoj zajednici nakon što vidimo pozitivne primjere kojih je veliki broj unutar zajednice vrijednih ljudi Fondacije Hastor.

Pripremila: Nedžma Latić