Fondacija Hastor može se pohvaliti marljivim, ambicioznim i uspješnim stipendistima koji ostvaruju zapažene rezultate na polju obrazovanja i nauke. Tim Fondacije čine mladi volonteri koji doprinose njenom radu unapređujući ga svojim znanjem i vještinama. Upravo takve vrijednosti i predanost volonterskom angažmanu u okviru Fondacije Hastor iz mjeseca u mjesec stipendistima donose titulu Stipendiste mjeseca. U nastavku čitajte o Kerimu Sirovici, stipendisti koji je tu titulu odnio ovaj mjesec.

Kako vam je već dobro poznato, svaki mjesec u okviru rubrike „Stipendista mjeseca“ donosimo motivirajuće priče o našim stipendistima koji su se posebno istaknuli volonterskim angažmanom u okviru Fondacije Hastor, ali nerijetko i van nje. Ovaj mjesec to je priča Kerima Sirovice koji je još od malih nogu gajio ljubav prema jezicima te uočio talent za učenje istih.

Još u srednjoj školi znao sam da će učenje jezika biti moj životni poziv, a bavljenje njima moja buduća profesija, stoga sam u Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ u Maglaju  odabrao upravo jezički smjer. S obzirom na to da sam osjećao da sam nadaren za učenje novih jezika, a posebnu ljubav gajio sam prema engleskom i njemačkom jeziku, svoje akademsko obrazovanje nastavio sam na Odsjeku za njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Cilj mi je da usavršim svoje znanje ovog jezika te da postanem sudski tumač za njemački jezik.

 

Kerim, između ostalog, naglašava i to koliko mu je važna redovna fizička aktivnost i koliko to zapravo utječe na njegovo mentalno zdravlje!

U slobodno vrijeme volim da se bavim sportom. Od malih nogu treniram nogomet, to je moj način opuštanja. Mislim da je svaka fizička aktivnost dobra za naše fizičko i psihičko zdravlje jer na taj način izbacujemo svu svoju negativnu energiju.

Prijatelji imaju veoma važnu ulogu u životu svih nas. U lijepim i manje lijepim trenucima dobro je znati da imate njihovu podršku. Mnogi stipendisti Fondacije Hastor takvu podršku osjećaju upravo u okvirima Fondacije te svojim angažmanom nastoje poboljšati njen rad i proširiti dijapazon njenog djelovanja. Kerim je jedan od onih koji svoja prva iskustva prevođenja tekstova stiču upravo u prevodilačkom timu Fondacije Hastor čineći da tekstovi o uspjesima i brojnim postignućima naših stipendista budu dostupni i na njemačkom jeziku. Ističe kako mu volonterski angažman u okviru prevodilačkog tima u mnogome znači s obzirom na to da ima priliku primjenjivati svoje znanje i sticati iskustvo prevođenja još dok je student te smatra da će mu to u velikoj mjeri koristiti u budućnosti.

Prije nego što sam postao stipendista Fondacije Hastor, od prijatelja saznao nešto više o radu i ciljevima ove plemenite organizacije. Uvidio sam da je to okruženje u kojem mogu i želim napredovati i raditi na kvalitetnijoj izgradnji svoje ličnosti. Nakon što sam postao stipendista, vrlo brzo sam se uklopio u sve aktivnosti. Svaki minut volontiranja u prevodilačkom timu iskoristim na najbolji mogući način i mogu reći da sam prilikom prevođenja biltena i mnogih drugih tekstova naučio dosta novih stvari. Baš zbog toga nastojim svoje slobodno vrijeme iskorištavati radeći na prevodu tekstova. Na taj način napredujem sam, a osjećam da svojim volonterskim angažmanom utječem na napredak i same Fondacije, što me posebno raduje i ispunjava.

Svi mi volimo maštati o budućnosti, ali je još ljepše raditi na tome da naši snovi postanu stvarnost. Jedan od koraka koji Kerima vode ka ostvarenju njegovih snova upravo su njegove volonterske aktivnosti u prevodilačkom timu, a njegov cilj, osim toga što želi postati sudski tumač za njemački jezik, je i profesorska strana katedre.

Za kraj Kerim ima poruku za sve ostale stipendiste Fondacije Hastor:

Mlađim stipendistima bih poručio da koriste volonterske sate maksimalno, jer najveću korist od volontiranja imamo mi volonteri. Ja sam stipendista Fondacije Hastor već devetu godinu zaredom i s ponosom mogu reći da sam mnogo stvari naučio tokom volontiranja, a posebno u posljednje dvije godine, koliko sam član prevodilačkog tima.

Našem Kerimu želimo puno sreće na njegovom putu ostvarenja snova uz poruku da će Fondacija Hastor uz njega, kao i uz sve ostale stipendiste, uvijek stajati kao snažna podrška da ostvare svoje ciljeve i žive svoje snove.

Pripremila: Hana Kolasević