Rubrika aktivnih mladih prostor je u okviru kojeg svaki mjesec predstavljamo najvrednije stipendiste naše Fondacije Hastor. U malom prostoru ispišu se velike i značajne priče onih koji koriste svaki svoj slobodni trenutak za činjenje lijepih i korisnih stvari u nastojanju da društvo u kojem žive učine boljim, ljepšim i zdravijim. RAM je rubrika posvećena onima koji svakodnevno aktivno rade na tome da poboljšaju svoje društvo i unaprijede sebe, stoga nam je zadovoljstvo svakog mjeseca govoriti o nekome od njih. Ovog mjeseca redove „Rubrike aktivnih mladih“ obogatit će priča Ajle Vrebo, studentice završne godine Fakulteta zdravstvenih studija, smjer Laboratorijskih tehnologija. Njena životna priča počinje da se isprepleće s Fondacijom Hastor još u petom razredu osnovne škole.

Fondacija u Ajlinom životu zauzima značajnu ulogu. Kroz dosadašnje godine volontiranja Fondaciju je doživjela kao čuvara kojeg joj je dodijelio učitelj jer je bila vrijedno i uzorno dijete. Taj isti čuvar još uvijek ju pomno prati i daje joj motivaciju. Ajla je uvijek voljela učiti, istraživati i nikada to nije smatrala obavezom.

S pojmom volontiranja upoznala se nakon što je postala dio porodice Fondacije Hastor, a nakon toga njena volonterska biografija poprimila je šarolike boje. Volontiranje je svakodnevno postajalo dio njene rutine te se učlanila u razne nevladine organizacije, a jedna od njih je Organizacija „Bravo“, gdje obnaša uloge člana Upravnog odbora te projektne asistentice.

Kada je trebala postati mentor, plašila se kako će se snaći u novoj ulozi i da li će biti dovoljno dobar predvodnik jedne grupe. Ipak, uz pomoć svojih tadašnjih mentora, Ajla je shvatila koliko je zapravo svako volontiranje novo iskustvo i kako nam upravo ono čini život ljepšim.

U Fondaciji Hastor volontiram od petog razreda osnovne škole. Moji prve sastanke pamtit ću po mentorici Belmi s kojom sam i danas u kontaktu. To bih izdvojila kao najljepši dio svake volonterske grupe čiji sam član bila tokom proteklih godina. Kada sam i sama postala mentorica, znala sam šta želim postići time – prenijeti što više pozitivnih iskustava na grupu. Volontiranje mi je donijelo brojne prednosti, stečenih novih znanja i vještina. Fondacija Hastor svake godine daje upute mentorima koje teme trebaju biti fokus sastanaka, što je jako dobro za stipendiste. Sve novo što naučite uvijek je dobrodošlo i nikad ne znate kada vam može koristiti. Nadalje, kada se okušate u ulozi mentora, razvijate vještine koje su meni, između ostalog, služile kao potpora za dalje razvijanje. Sva volontiranja i iskustva koja sam stekla doživljavam kao puzzle koje slažem kako bih napravila konačnu sliku kojom ću biti zadovoljna. Radeći s mladim osobama kao projektna asistentica pronašla sam najviše inspiracije. To mi pomaže da planiram dalje korake i kreiram planove za budućnost. Zahvaljujući volontiranju u Centru za zdravo starenje shvatila sam koliko život može biti lijep, ali i izazovan. Mislim da kroz rad sa starijim osobama ubjedljivo najviše toga možete naučiti o životu.

Ajla smatra da zna biti veoma teško uskladiti fakultetske i privatne obaveze s volontiranjem. Često se desi da je neka dešavanja iscrpe kako fizički tako i psihički te joj takve situacije stvaraju dodatne izazove. Ipak, uz više obaveza pomjerala je vlastite granice, što joj je omogućilo da dodatno razvije svoje vještine, a pogotovo da usavrši rad pod pritiskom.

Ponekad je u toku mog fakultetskog obrazovanja volontiranje iziskivalo mnogo vremena i energije, a što je često dovodilo do pitanja: “Zašto toliko volontiram?” Kada me pitaju zašto sam toliko aktivna, nikad ne znam dati odgovor kroz jednu rečenicu pa to onda nekako pokušam objasniti kroz primjere. Zahvaljujući volontiranju u Fondaciji Hastor naučila sam koliki utjecaj možemo imati na ljude i zašto je važno da mlade osobe imaju prave uzore. Možda će zvučati kao kliše, no dok pišem ovo, razmišljam o nekim ne tako dobrim stvarima koje su mi se desile tokom volontiranja u Fondaciji i ne mogu ih se sjetiti. S druge strane, teško je i riječima istaknuti koliko volontiranje može doprinijeti ličnom i profesionalnom razvoju, pogotovo kada od malih nogu počnete razvijati pozitivan osjećaj prema istom. Nadalje, ono što je posebna prednost volontiranja u Fondaciji Hastor jeste činjenica da kada dobijete status studenta, imate opciju pridružiti se nekima od timova poput administracije, tima za monitoring i sl. Kao neko ko je član tima za monitoring, moram reći da ovakav tim daje novi pogled na riječ volontiranje i kroz isti bivate u mogućnosti steći brojne nove vještine.

 

Fondaciju pored roditelja smatra najvećom podrškom kroz cijeli period školovanja jer je njoj i njenim roditeljima mnogo pomogla i u finansijskom smislu i tako na još jedan način bila vjetar u leđa.

Mladi su zasigurno pokretači promjena. Najbolji primjer za ovo je zapravo Fondacija Hastor. Imamo strukturiran sistem kroz koji možemo od vrlo rane dobi utjecati na pojedinca te potpomoći u formiranju stavova koji mogu rezultirati pokretanjem promjena u društvu. Na kraju krajeva, da bismo pokretali promjene, potrebno je da imamo zdravo društvo koje će to uspjeti, a Fondacija to upravo i radi, kreira zdravo društvo.

Ajla će svoj master studij nastaviti u Portugalu kao dobitnica Erasmus Mundus stipendije. Najviše se raduje bibliotekama koje su je oduševljavale odmalena, a koje će uskoro vidjeti i uživo. Kaže da je Erasmus stipendija ostvarenje svih njenih želja jer je protekle godine mukotrpno radila da bi svoje studije nastavila u inostranstvu i ostvarila svoj najveći san.

Njena poruka za stipendiste glasi:

Prolazimo kroz vrijeme previše brzo da bismo se bojali izazova i posljedica, stoga odredite ciljeve koje će vam donijeti zadovoljstvo i slijedite ih jer gotovo ništa nije nemoguće.

Pripremila: Adelisa Begić