Ena Razić učenica je drugog razreda matematičko-informatičkog smjera Druge gimnazije u Mostaru. Stipendistica Fondacije postala je u devetom razredu osnovne škole te je dio ove porodice već 3 godine.

Svoje akademsko obrazovanje planira nastaviti na polju prirodnih nauka – matematike i fizike. Ipak, ističe da će iskoristiti predstojeće dvije godine srednjoškolskog obrazovanja za otkrivanje konkretnih oblasti unutar ovih nauka kojima će se baviti. Ove godine ostvarila je 2. mjesto na školskom i 4. mjesto na kantonalnom takmičenju iz matematike.

Ena u slobodno vrijeme, kao i brojni drugi srednjoškolci, uživa u čitanju knjiga i gledanju filmova.

Uobičajen odgovor nas srednjoškolaca na slična pitanja je da u slobodno vrijeme čitamo knjige ili gledamo filmove, no zaista je tako. Iako se primarno interesiram za matematiku, svakako volim pročitati dobru knjigu, najčešće na engleskom ili njemačkom jeziku jer su to jezici koje nastojim usavršiti.

Ipak, pored obrazovnog sektora koji je značajan dio njenog života, izuzetno ističe i važnost volontiranja. Članica je mnogih lokalnih volonterskih grupa i udruženja, ali najprije izdvaja Asocijaciju srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH). Jedno od Eninih najdražih postignuća iz ove sfere svakako je učešće na Forumu mladih 2020. godine u Austriji u sklopu UNODC organizacije (United Nations Office on Drugs and Crime ili Ured Ujedinjenih nacija za droge i kriminal).

Smatram da je volonterizam doista sjajna stvar gdje možemo mnogo karakterno napredovati, a jedna od mojih želja je pokrenuti organizaciju koja će raditi s učenicima osnovnih i srednjih škola u cilju rješavanja problema na lokalnom nivou.

Za ljubav prema matematici kaže kako se pojavila u šestom razredu osnovne škole kada joj se ta priča još uvijek činila privremenom. Međutim, samo godinu dana kasnije ostvarila je prvi, kako kaže, veliki uspjeh, osvojivši 1. mjesto na kantonalnom i visoku poziciju na federalnom takmičenju.

Tek tada sam počela malo ozbiljnije raditi i shvatila sam da je matematika zaista ono u čemu uživam i da su to časovi kojima se radujem.

Upravo diplome s takmičenja koje je osvojila u osmom i devetom razredu te diploma za učenika generacije u osnovnoj školi bile su glavni „okidač” za upis u Drugu gimnaziju. Ipak, nije lako biti najbolji. Nada se da će, uprkos činjenici da je i više nego zadovoljna rezultatom na školskom takmičenju iz matematike, naredne godine uz malo više truda i rada pozicionirati na poziciju višu od ovogodišnjeg 4. mjesta.

Iako vjerujem u sebe kada su u pitanju takmičenja iz fizike, hemije i matematike, trema je uvijek prisutna, a kako smo se svi u pogledu rada opustili za vrijeme online nastave, nisam bila sigurna da li sam savladala obuhvaćeno gradivo i čekaju li me neka od prvih mjesta na školskim i kantonalnim takmičenjima.

Ambicioznost i samokritičnost svakako su neke od brojnih vrlina koje krase stipendiste i stipendistice Fondacije Hastor, a naša je zadaća da im na putu do uspjeha uvijek budemo nesebična podrška. Stoga nam je izuzetno drago što Ena prepoznaje naše napore da podržimo stipendiste uz moto „Obrazovanje – izbor pobjednika”. Enine riječi o Fondaciji Hastor, ali i njenu poruku stipendistima i stipendisticama prenosimo u cijelosti:

Fondacija Hastor je veoma bitna karika u ovom lancu. Isprati sve naše uspjehe i podrži naše ideje na volonterskim sastancima te, ono najvažnije, jedni su od rijetkih koji nagrade svaki naš trud. Volonterskim sastancima i evidencijom naših ocjena imaju uvid u našu odgovornost, marljivost, disciplinu i kreativnost. Zahvaljujući tome, konstantno napredujemo, a da toga nismo ni svjesni.

Stipendistima i onima koji će to tek postati želim poručiti da se ništa ne može mjeriti s radošću nakon ostvarenog cilja. Iako nam se ponekad čini tako, škole i fakultet nisu samo buđenje rano ujutro i slušanje nama neinteresantnih predmeta. U svemu tome skrivena su vrata mnogih prilika, na nama je da ih iskoristimo i da ni ne pomišljamo na odustajanje nakon prve prepreke.

Ne sumnjamo da Enu čekaju brojni uspjesi te joj želimo mnogo sreće na budućim takmičenjima.

Una Karabeg