Neđada Ramić

Rubrika aktivnih mladih prostor je u okviru kojeg svaki mjesec predstavljamo najvrednije stipendiste naše Fondacije Hastor. U malom prostoru ispišu se velike i značajne priče onih koji koriste svaki svoj slobodni trenutak za činjenje lijepih i korisnih stvari u nastojanju da društvo u kojem žive učine boljim, ljepšim i zdravijim. RAM je rubrika posvećena onima koji svakodnevno aktivno rade na tome da poboljšaju svoje društvo i unaprijede sebe, stoga nam je zadovoljstvo svakog mjeseca govoriti o nekome od njih, a u nastavku vam predstavljamo aktivno djelovanje naše stipendistice Neđade Ramić, studentice druge godine Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu koja ponosno kaže da je već jedanaestu godinu stipendistica Fondacije Hastor.

Neđadina priča u Fondaciji Hastor počinje u vrijeme kada je još kao učenica bila dijelom mentorskih sastanaka. Svaka nova volonterska grupa ili novi mentori Neđadi su se duboko urezivali u sjećanje jer je, kako nam opisuje, svako volontiranje bilo posebno lijepo i produktivno. Osim mnogobrojnih prijateljstava koje je sklopila, Neđada kaže da su provodili vrijeme učeći, čisteći parkove, obilazeći gradove te su imali edukativne časove i vodili debate o aktuelnim problemima kako u lokalnoj zajednici tako i u svijetu. Neđada trenutno volontira u kancelariji Fondacije kao članica administrativnog tima. Iako kaže da je mislila da se tu neće “pronaći” zbog svoje ekstrovertne naravi i hiperaktivnosti, ovakav vid volontiranja joj se mnogo dopao i proširio njena znanja i vještine.

Iako volontiranje na prvi pogled može da izgleda kao neka mala i neznatna aktivnost, konstantno praktikovanje volontiranja dovodi do usvajanja principa stalnog pomaganja drugima te sada samo pomaganje shvatam kao neku rutinu, veliku i korisnu stvar koju svakodnevno primjenjujem. Motivaciju za volontiranje pronalazim u sebi, u drugim inspirativnim ljudima koji su mi motivacija i u tome što me zapravo volontiranje ispunjava kada vidim koliko drugima može da znači ta naša mala pomoć, navodi Neđada koja tvrdi kako joj je volontiranje pomoglo da poboljša sebe kao ličnost.

Neđada ističe kako ju je volontiranje motivisalo da savlada svoje lične prepreke kao što je strah od javnog nastupa ili razgovor s nepoznatim osobama. Kroz volontiranje je imala priliku da razgovara s mnogim ljudima te da na taj način poboljša svoje interpersonalne vještine i da, u konačnici, izgradi samopouzdanje kada razgovora s drugima. Navodi da je volonterske vrijednosti gajila u sebi otkad je bila mala, ali da je kroz mjesečne sastanke i volontiranje u okvirima same Fondacije shvatila na koju stranu da usmjeri svoje vrijeme i aktivnosti, a da pritom one donesu korist cijelom društvu.

Od malih nogu sam nastojala i trudila se biti u interakciji s ljudima u potrebi i pomagati im, zbog toga mi se svidjelo i polje zdravstva i pomaganje onima koji su bolesni i slabi. Smatram da su empatija i nesebičnost najljepše osobine svakog pojedinca i da je to ono što nas čini ljudima u našoj suštini. Takve osobine sam prepoznala i u radu Fondacije Hastor. Fondacija je velikim dijelom utjecala na mene da budem osoba koja sam danas jer me od malih nogu učila da se trudim i borim u školi, a s druge strane, pokazala mi je i još uvijek kontinuirano pokazuje da volontiranjem pomažem drugima, kaže Neđada.

Neđada priča kako je atletika uvijek bila njena prva ljubav i kako su je svi znali kao živahno, neumorljivo dijete koje je uvijek bilo u pokretu, a svojim mnogobrojnim uspjesima u atletici pokazala je kako se naporan trud u svakoj oblasti isplati, a posebno u sportu. Kao svoj najvažniji uspjeh u atletici Neđada ističe nastup na Ekipnom prvenstvu Evrope na Kipru 2021. godine. Pored sporta u slobodno vrijeme se bavi čitanjem knjiga, planinarenjem i volontiranjem.

S obzirom na to da je kroz sport stekla i posebnu zainteresovanost za povrede i rehabilitaciju, prirodno joj je bilo da upiše Studijski program fizioterapija nakon završene Srednje medicinske škole u Sarajevu. Kao članica administrativnog tima Fondacije Hastor svoje volonterske sate provodi tako što obrađuje i evidentira razne dokumente te je i u stalnoj komunikaciji s drugim stipendistima.

Fondacija Hastor nas oblikuje već kao mlade ljude i upućuje nas da postanemo moralne i jake ličnosti i na taj način već generacijama od svojih stipendista pravi vrijedne ljude koji nastavljaju podsticati pozitivne promjene u društvu slijedeći primjer upravo same Fondacije. Fondaciju na neki način mogu da uporedim s drugom porodicom. Pomogla mi je da postignem svoje ciljeve u školi, dodatno me motivisala da učim i radim, dodatno me educirala i pomogla da proširim svoje vidike i znanje o mnogim temama. Da nije bilo Fondacije Hastor, danas definitivno ne bih bila gdje jesam i ne bih postala osoba kakva jesam, navodi Neđada.

Neđada je kroz Fondaciju Hastor naučila kako da svoje volonterske aktivnosti usmjeri na pravi put te kako da kroz taj put pokupi mnogobrojna vrijedna iskustva koja će joj olakšati život u budućnosti, a ostale stipendiste savjetuje da na sličan način poboljšaju sebe.

Moja poruka za stipendiste Fondacije Hastor je da budu što aktivniji na poljima koja ih interesuju, time ćete upoznati mnoge prijatelje, steći nova iskustva i znanja, a usput ćete pomoći drugima. Posebno je važno da na volontiranje gledaju kao priliku da unaprijede sebe kao ličnost.

 

Pripremila: Aleksandra Đukić