Erazmo Roterdamski kaže da najveća nada svake zemlje leži u primjerenom školovanju mladih. Fondaciju Hastor krase mladi stipendisti koji su u jednakoj mjeri posvećeni i formalnom i neformalnom obrazovanju. Rubrika aktivnih mladih prostor je koji služi da se upravo takvima – koji se u svojim akademskim, sportskim ili drugim aktivnostima posebno ističu – ukaže i poseban vid priznanja, pa o njima s ponosom pišemo i govorimo svakog mjeseca, a ovog je puta ta čast pripala Layli Jusko.

Layla Jusko živi u Sarajevu i četvrta je godina Fakulteta političkih nauka i međunarodnih odnosa na Univerzitetu SSST. U slobodno vrijeme bavi se istraživanjima u sferama populacijskog razvoja, javnog zdravlja i klimatskih promjena. Od starijih stipendista Fondacije Hastor na koje se ugledala naučila je da svako znanje koje u školi ili na studiju usvoji iskoristi u svrhu poboljšanja zajednice. Tako je izvršila istraživanje u vezi s karcinomom dojke i grlića maternice na osnovu kojeg je od Instituta Karolinska i UNFPA (United Nations Population Fund) Regionalnog ureda za istočnu Evropu i centralnu Aziju proglašena jednom od najboljih istraživačica u sferi populacijskog razvoja i reproduktivnog zdravlja na području šire Evrope. Zahvaljujući tom priznanju dobila je priliku biti predstavnica mladih Bosne i Hercegovine na Internacionalnoj konferenciji za populacijski razvoj (ICPD30) u Ženevi, unutar koje je držala govor u ulozi predstavnice akademske zajednice i mladih s područja šire Evrope.

Potaknuta stavovima Fondacije Hastor da uvijek treba ići korak dalje i dati svoj maksimum na svakom polju, Layla je prethodne godine organizirala prvu UNFCCC(United Nations Framework Conventionon Climate Change) konferenciju mladih za klimatske akcije u Bosni i Hercegovini, u okviru koje su sproveli istraživanje i na temelju povratnih informacija mladih kreirali agendukonferencije u svrhu podizanja svijesti i obrazovanja mladih u vezi s temama klimatskih akcija, prirodnih katastrofa, javnog i mentalnog zdravlja, učešća mladih u politici i procesima donošenja odluka, zatim uloge medijske pismenosti te uloge klimatskih akcija u izgradnji mira.

Isto tako, dobila je priliku biti predstavnica mladih na COP28 (Conference of the Parties) unutar delegacije Bosne i Hercegovine te podijeliti s donosiocima odluka iz različitih država perspektivu mladih iz Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da joj je bilo veoma važno imati dobre uzore, koje je na koncu upoznala u Fondaciji Hastor, te da joj je značila podrška Fondacije u njenim istraživanjima i napretku, tvrdi da Fondaciju Hastor vidi kao priliku za izgradnju mostova između generacija kroz program mentorstva i podrške u oblikovanju održive budućnosti, u kojoj su mladi osnaženi i motivirani za cjeloživotno učenje. Stoga, Layla se trudi kroz različite projekte i inicijative direktno utjecati na živote mladih ljudi u svom okruženju te ih svakodnevno inspirirati, baš kako su nju inspirirali stariji stipendisti Fondacije.

Naglašava kako je u Fondaciji spoznala da je učenje ključ za lični i zajednički napredak i kako je neophodno biti proaktivan član zajednice te hrliti ka novim znanjima i vještinama. Fondacija Hastor naučila ju je da nikada ne odustaje, da se uvijek trudi biti bolja te da svoje znanje pruža i njime doprinosi zajednici, jer nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati. S tim u vezi, želi potaknuti mlade ljude da cijene proces učenja, koji je cjeloživotan:

Nemojte se bojati postavljati pitanja i istraživati. Učenje je neiscrpno blago koje omogućava lični i kolektivni rast. Budite radoznali, hrabri i otvoreni za neprestano učenje jer upravo u tom procesu leži ključ za ostvarivanje vaših najvećih potencijala.

 

Pripremila: Aldina Šaljić