Uloga Fondacije Hastor u životu njenih stipendista je nemjerljiva, što stipendisti svakodnevno naglašavaju navodeći kako su upravo ovdje pronašli inspiraciju za aktivan rad na vlastitom unapređenju. Mnogi od njih upravo u okvirima Fondacije Hastor nauče šta to zapravo jeste volontiranje i koje su njegove koristi te s vremenom te koristi počinju promovisati kroz vlastita djelovanja u njihovim okruženjima. Mnogi od njih u Fondaciji Hastor prepoznaju priliku za primjenu znanja stečenih na fakultetu, ali i priliku za učenje novih stvari i širenje svojih vidika.

Jedan od takvih je i Amar Velagić koji je Fondaciju Hastor prepoznao kao prostor za vlastiti napredak te se svakodnevno trudi to pokazati kroz svoje aktivnosti i doprinos u Fondaciji Hastor.

Amar dolazi iz Bugojna i stipendista je Fondacije Hastor već više od deset godina. Završio je studij latinskog jezika i rimske književnosti te pedagogije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a trenutno pohađa master studij pedagogije na istom fakultetu. Za trud, zalaganje i uspjeh na spomenutom fakultetu na kraju prvog ciklusa studija ostvario je univerzitetsko priznanje Srebrena značka. Pored toga što se svojim angažmanom istakao u akademskom smislu, Amar je i organizator dva pjesnička zbornika za mlade pjesnike u Bosni i Hercegovini, a volontirao je i na različitim pozicijama u nevladinim organizacijama te bio angažiran na različitim nacionalnim i internacionalnim projektima. Kad je posrijedi njegov angažman u Fondaciji Hastor, imao je priliku volontirati na razne načine. Na samom početku njegova volonterskog puta u Fondaciji Hastor bio je mentor grupi mlađih stipendista, a posljednjih godinu dana volontira u monitoring timu. Volontiranje u okviru monitoring tima podrazumijeva online ili uživo posjete mentorskim sastancima naših stipendista kako bismo stekli jasniju sliku o načinu na koji provode svoje volonterske sate. Također, monitoring tim zadužen je da prilikom posjete mentorskim sastancima procjeni kvalitetnost aktivnosti koje naši studenti stipendisti sprovode s mlađim generacijama te prepozna značaj tih aktivnosti za učenike i studente. Potom, tim za monitoring sačinjava izvještaje koji služe za unapređenje tog dijela volonterskog procesa.

Fondacija je prepoznala Amarov potencijal pa je za vrijeme pripreme novog modela volontiranja bio angažiran i na volonterskim aktivnostima pružanja pedagoško-psiholoških i didaktično-metodičkih smjernica stipendistima koji volontiraju s učenicima stipendistima. Kako je imao priliku stipendistima mentorima prenijeti znanje iz PPDM (pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičke) grupe kompetencija, Amar ističe da mu je bilo posebno zadovoljstvo vidjeti da Fondacija Hastor svoje stipendiste usmjerava ka primarnim profesijama i interesovanjima i omogućuje svima cjeloživotni rast i razvoj te im nudi priliku da praktično upotrijebe svoja znanja stečena na fakultetima. Naglašava da je neizmjerno zahvalan Fondaciji što vraća dignitet humanizmu na različite načine.

Smatram da svako od nas stipendista može nastaviti promovirati primarne intencije koje Fondacija postavlja i da smo uvijek tu jedni za druge. Graditi zdrav kolektivistički duh izgrađen na uspješnim plećima indvidue osnovni je faktor čuvanja Planete.

Amar vrlo rado naglašava pozitivan utjecaj Fondacije Hastor na njegov uzlazni put uspjeha i obrazovanja. U njegovom životu volontiranje u Fondaciji probudilo je odgovornost i svijest da se posao svakog od nas zasniva na kontinuiranosti i određenim navikama, rutinama, a ono što je najvažnije, podstiče humanost koja nije zasnovana na samoljublju, već na sinergiji, kohezivnosti i empatiji ljudi. Za njega volontirati znači profitirati u ličnomrastu i razvoju, ne zaboraviti temeljnu ljudsku vrijednost, pomoći drugima u svakoj situaciji, ne samo kada je nužda.

Za kraj, Amar poručuje da našim generacijama nedostaje upravo ono što Fondacija Hastor promovira od samog svog osnivanja – rad na sebi, čvrstina, ustrajnost, sigurnost te emocionalna kompetencija.

U Fondaciji Hastor naučio sam da trebamo graditi stubove društva zasnovane na radu na sebi i svojoj ličnosti, stručnosti, kvalifikacijama i kompetencijama koje posjedujemo. Također, ta velika porodica čiji sam član više od deset godina utkala je u mene nit ustrajnosti – u ideji izgradnje mira, blagostanja, zajedništva, interkulturalnog dijaloga i zdravog odnosa, prepoznavanju emocija drugih i razumijevanja. Spoznao sam da ukoliko slijedimo put popločan vrijednostima humanizma, duša neće izgubiti svoj sjaj – ljubav.

Pripremila: Aldina Šaljić