Da prečesto potcjenjujemo snagu dodira, osmijeha, ljubazne riječi, sluha, iskrenog komplimenta ili najmanjeg brižnog čina koji mogu potencijalno preokrenuti život, primijetio je, a potom i zapisao američki pisac Leo Buscaglia. Stipendisti Fondacije Hastor svojim aktivnostima u vidu volontiranja svakodnevno imaju na umu da oni suptilni i najsitniji znaci pažnje upućeni drugoj osobi mogu popraviti nečiji dan ili preokrenuti život. U nastavku vam donosimo priču o Lamiji Horić koja ovoga puta nosi laskavu titulu Stipendistica mjeseca. Lamija Horić rođena je 2000. godine u Zenici. Svoj put visokoškolskog obrazovanja započinje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, Odsjek za njemački jezik i književnost.

Zaključno s ovom godinom naša Lamija uspješno je završila svoj studij i na kraju njenog puta dočekala ju je akademska titula profesora njemačkog jezika i književnosti. Tokom studiranja započela je i rad u Licenciranom ispitnom i edukativnom centru „EDUKO“ Zenica, gdje predaje na kursu njemačkog jezika. Lamija ističe da rad na kursu vidi kao priliku da ostavi trajno dobro iza sebe, prenoseći korisno znanje svojim polaznicima te da je učionica njena velika strast i mjesto u kojem se osjeća najkorisnije i najispunjenije. Slobodno vrijeme, kako kaže, voli provoditi uz čitanje kao hobi koji za nju predstavlja odlazak u neke drugačije dimenzije stvarnosti iz kojih se uvijek i neizostavno vraća s novim spoznajama i znanjima. Naša Lamija veliku ljubav gaji i prema prirodi i ekologiji, zbog čega ima trajnu potrebu da radi na ekološkoj osviještenosti svoje okoline. Ovaj vid aktivizma naročito je bio izražen tokom njenih srednjoškolskih dana, kada je učestvovala na državnom takmičenju „Mladi Eko-Reporteri“ u organizaciji platformi „Inkubator društvenih inovacija MUNJA“ i „EKOPAK“. Osvojeno drugo mjesto bilo je dodatni podstrek da borba za čistu prirodu mora biti dio njene svakodnevnice, ali i svakodnevnice svakog od nas.

Naša Lamija je gotovo tri godine stipendistica Fondacije Hastor i navodi da je za stipendiju aplicirala bez nekih velikih očekivanja te da nije ni slutila da će Fondacija Hastor postati njena vodilja, sigurnost i, prije svega, prijatelj na kojeg uvijek može računati bez obzira na to kakve je životne okolnosti zadese. U sklopu volontiranja je aktivna u prevodilačkom timu za njemački jezik. Zadužena je za prevođenje biltena, tekstova, članaka kao i za lektorisanje prevoda njenih kolega. Povodom volontiranja u okviru prevodilačkog tima Fondacije Hastor, Lamija kaže sljedeće:

Moje djelovanje u okviru ovog tima ima višestruk značaj za mene. Gledano sa stručne strane, prevođenje i lektorisanje pružaju konstantno usvajanje novog vokabulara iz raznih oblasti s kojima se ne susrećemo u svakodnevnom govoru. Osim toga, izrazito su dobra osnova za bavljenje prevodilačkim poslom u budućnosti. Pored navedenih benefita, tu je svakako i rad u timu u kojem smo ostvarili jako lijepu komunikaciju i saradnju. Kroz rad na različitim zadacima u Fondaciji Hastor upoznala sam mnoge stipendiste. Iako ih često uživo i nisam vidjela, u njihovim pričama i iskustvima često sam pronalazila sebe i tako stekla dojam da se već odavno poznajemo, a da je Fondacija Hastor zaslužna za naše povezivanje. Upravo ta umreženost svih stipendistica i stipendista Fondacije Hastor i osjećaj da u svakom dijelu Bosne i Hercegovine imamo nekoga na koga se u slučaju potrebe možemo osloniti čine posebnost Fondacije Hastor.

Kroz život Lamiju su zatekle teške i naizgled nepremostive situacije s kojima se morala suočiti, a Fondacija Hastor joj je predstavljala podstrek i davala snagu, o čemu ističe sljedeće:

Činjenica da sam s 18 godina ostala bez svoje najveće podrške, oslonca i inspiracije, moje majke, natjerala me da naglo odrastem i uđem u život odrasle osobe prije nego što je za to uistinu došlo vrijeme. Preuzevši većinu njenih obaveza, pored školskih i brojnih drugih, zarekla sam se da ću ostvariti najveću želju svoje majke – postati profesorica. Fondacija Hastor je prepoznala težinu koju sam tada nosila na još malim leđima i odlučila je postati jedan od mojih najvećih pomagača na tom putu, na čemu sam joj neizmjerno zahvalna. Danas, kad sam to ostvarila, tužna sam jer tu radost ne mogu podijeliti s njom. Bez obzira na to, znam da je ponosna na mene i da me bodri.

Svoje studijske obaveze Lamija je uvijek izvršavala vrijedno i marljivo, a pored polaganja ispita i volontiranja, pronašla je način i za druge oblike društvene angažiranosti. Na trećoj godini studija Lamija je zajedno s ostalim kolegama napisala udžbenik za medicinare i zubotehničare (A1 nivo njemačkog jezika).

Lamijin životni put je bio popločan teškim životnim situacijama i uistinu nas raduje činjenica da je u našoj Fondaciji vidjela svjetlo na kraju tunela koje joj je dalo snagu da nastavi sijati kao što je i do tada sijala. Lamijine riječi o Fondaciji Hastor prenosimo u cijelosti:

Fondacija Hastor za mene je jedan od najboljih učitelja kojeg jedna mlada osoba može imati na putu svog sazrijevanja i odrastanja. Vrijednosti na kojima se zasniva rad same Fondacije su vrijednosti koje i nama usađuje i kojima se mi nastavljamo voditi kroz život. Činiti dobra djela, pomoći onome ko je u potrebi, brinuti se o svojoj životnoj sredini, obrazovati se kako bismo bili korisni našem društvu, misliti globalno, a raditi lokalno, neprekidno raditi na sebi, biti odgovoran i savjestan pojedinac u društvu, biti uzor mlađima od sebe… sve su to univerzalne vrijednosti koje mi kao stipendisti naše Fondacije usvajamo i prenosimo dalje na naše bližnje i ostale članove društva. Uzimajući navedeno u obzir, možemo kazati da od Fondacije Hastor osim njenih stipendista profitira i cijelo bh. društvo, kojem je ovakav vid profita zaista neophodan kako bi odbacilo sve negativne pojave i razvilo se u jedno zdravo i plodno društvo.

Na pitanje gdje je pronašla motivaciju za društveni angažman, Lamija odgovara:

Motivaciju za društveni aktivizam, bilo to kroz moje predavanje ili neke druge vidove zauzimanja za stavove moje Fondacije, svakako crpim iz rezultata mojih aktivnosti. Proces podučavanja je zaista ponekad mukotrpan i stresan, ali su plodovi tog procesa u vidu znanja mojih učenika najveća satisfakcija i motivacija.

Za sami kraj našeg intervjua Lamija je poslala poruku svim stipendistima i stipendisticama Fondacije Hastor:

Poruka koju želim poslati svim stipendistima Fondacije Hastor, ali i svim mladim osobama jeste da nikada ne misle da su oni samo nebitan dio univerzuma, odnosno samo jedna kap u moru. Kapi čine more, nikada to ne smijemo zaboraviti. Odustati samo zato što je kap tako sićušna je besmisleno. Zato počnimo promjene od sebe, budimo pokretači promjena i njihovi zagovornici, tek tada ćemo se uvjeriti da je svaka kap itekako važna.

Našoj Lamiji od srca želimo da nastavi biti snažno motivirajuća osoba koja će svojim riječima, ali i djelima biti jak podstrek svima nama za što veću i kvalitetniju društvenu angažiranost i aktivizam.

 

Pripremila: Amina Abaspahić